Home ReviewsAlbum Reviews LUSTMORD – Much Unseen Is Also Here (Pelagic)

LUSTMORD – Much Unseen Is Also Here (Pelagic)

by Patrick Bruneel

Actief sinds het prille begin van de jaren 1980, eerst bij SPK, dan als duo als Lustmord maar alsmaar meer het soloproject van Brian Lustmord zelf, is dit project een essentieel onderdeel voor wie interesse heeft in industrial, dark ambient en bevreemdende, intrigerende muziek.

Hij staat bekend als een pionier inzake dark ambient, als een legende der drones en als een mythische figuur wiens gedachtegoed nogal eens in nevelen wordt gehuld of voor controverse zorgt. Niet dat de man zich daar ook maar iets van aan trekt. Hij gaat zijn eigen weg en brengt platen uit die hem bevallen wanneer het hem zint.

Brian Williams, zoals zijn echte naam luidt, laat ook nu weer aan de concurrentie binnen het inmiddels overbevolkte dark ambient segment, horen hoe het echt moet. Diepe verontrustende bassen, een sfeervolle maar winterse soundscape is het geworden. Wiliams ziet deze plaat als de logische opvolger van de grensverleggende plaat Heresy, die hij uitbracht in 1990.

Uitleg verstrekt de man zelden. Het is de bedoeling dat de luisteraar het album in één zit uit luistert en zich laat opslorpen door het verhaal, dwingend tot introspectie bij de luisteraar die zelf de levensvragen mag kiezen waarop die een antwoord zou willen vinden. Of gewoon, zich laten meesleuren naar een parallelle wereld waar de muziek van Lustmord de plak zwaait.

Het is trouwens vooral fijn dat hij nog eens de tijd heeft genomen voor een volledig uitgewerkt dark ambient in zijn eentje. De vele scores voor films en series en de vele samenwerkingen, recent bijvoorbeeld met Karin Park (Altar, Årabrot), slorpen namelijk heel veel van ’s mans tijd op.

Grijp deze kans zouden we durven stellen, nu het nog kan.

BANDCAMP / FACEBOOK / INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More