Home Belgisch dEUS – Zea (BANG! MUSIC – 1993)

dEUS – Zea (BANG! MUSIC – 1993)

by Filip Verbeeck

Zea was de allereerste release van dEUS bij een label. Voor de verzamelaars: er bestaat ook een Jack & Johnny versie van deze ep. Die werd uitgebracht door Musickness op 1000 exemplaren. Het verschil met de andere release is dat deze Bang release de extra track Zea Intro Replica bevat.

De samenstelling van de band bij het maken van deze ep was: Tom Barman, Stef Kamil Carlens, Rudy Trouvé, Klaas Janszoons en Jules De Borgher.

Openen doet dEUS met Zea Intro Replica. De rode draad in dit nummer wordt gevormd door een sample van Blimp van Captain Beefheart. De intro gaat na een dikke halve minuut naadloos en zonder pauze over in Zea.

Zea is een fantastische song! Je hoort de jonge Barman ijzersterk zingen. De viool van Klaas en de backings van Stef Kamil zijn ook zeer aanwezig. Voor ons één van de beste dEUS songs aller tijden.

Right As Rain is een zeer persoonlijk nummer van Tom Barman over de dood van zijn vader. Misschien niet met een echt herkenbaar dEUS geluid, maar zeker de moeite waard. Barman bevond zich trouwens op het moment van overlijden in een Antwerpse club, zoals ook de tekst zegt.

“His only advice was that he died
While I did a little dance
From dust to dust the preacher sighted
I did a little cry”

Zea en Right As Rain werden live opgenomen in de Democrazy in Gent.

De plaat wordt afgesloten met Great American Nude dat vertelt over Barmans bewondering voor de Britse schrijver en dichter Aleister Crowley. Hierop herken je al heel goed wat later de typische dEUS sound zal worden.

Right As Rain en Great American Nude zullen ook nog op de internationale Island Records release van hun debuut-lp Worst Case Scenario belanden.

Zea is zeer zeker de moeite van het ontdekken waard. De echte dEUS fans weten dit ongetwijfeld al een tijdje.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More