Home ReviewsAlbum Reviews LIEVEN – Jus d’Orange (BLP Records)

LIEVEN – Jus d’Orange (BLP Records)

by Luminous Dash

Tekst : Hendrik Hindrex

Sinds 4 juni ligt de legendarische elpee Jus d’Orange van Lieven opnieuw in de winkel. Een gebeurtenis!

Het betreft een uitgave op geel, transparant vinyl. BLP Records brengt de plaat uit op 500 exemplaren. Snel zijn is de boodschap!

De plaat verscheen in 1976 bij het Elektra/Asylum Records label. Niet slecht voor een jonge Gentenaar in de mooie jaren 70. Op de hoesfoto leest Lieven Coppieters een krant, een fruitsapje binnen handbereik. Twaalf jaar later volgde een cd-versie. “Lieven: Eén plaat is genoeg” kopte de krant op de hoes plots heel subtiel. Op de nieuwe uitgave is die krantenkop alweer gewijzigd in “Lieven en Jan”, een verwijzing naar tekstschrijver Jan De Vuyst.  

Opener Neerhof  wordt nog regelmatig op de radio gedraaid. “We maken samen een verhaal, jij de tekst en ik vertaal”. Isabel huilt nog steeds om haar vriend “verdwenen in de grond”. Die vriend was de sneeuwman, “gesmolten voor de zon”. Tuinfeest werd een klassieker die van Marc Moulin, de tovenaar van de formatie Placebo, een ruimer arrangement meekreeg.  

Spitsuur heeft nog steeds dat fusion jazzy randje dat deze plaat zo aantrekkelijk maakt. Marc Moulin, Bruno Castellucci en de Nederlandse jazzmusici Wim Essed en Eef Albers waren geschikte partners in crime voor Lieven.  Avond is nog steeds een knap staaltje ‘contemporary folk’. Kant A sluit af met Angst. De bekende acteur Luk De Bruyker aka Pierke Pierlala schreef hiervoor de tekst.

De B-kant opent opent met Niemand Weet, destijds de enige single uit deze elpee. Winterstil (voor Seetje) en Voor Jou doen ons warempel aan de muziek van Nick Drake denken. De elpee sluit af met het instrumentale Akkerwinde.  

Jus d’Orange wordt terecht geroemd als een cultklassieker met een uitzonderlijke goeie productie door wijlen Richard de Bois. Richard was destijds ook de ‘prodjoeser’ van Jan Akkerman en even drummer van Boudewijn De Groot. Arrangeur Marc Moulin schreef nadien nog Belpopgeschiedenis met Telex.  

Lieven werkte na de release nog een reeks optredens af. Eén plaat was genoeg voor Lieven en hij verdween van het toneel. Wel werkte hij nog mee aan de soundtrack van de musical Help, Ik Win Een Miljoen en de NTG-productie Jungleboek. En in 2012 stond hij nog één keer op het podium van de Radio 1-sessie met Yevgueni.  

Info : www.blprecords.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More