Home ReviewsAlbum Reviews LEFWERK – Lefwerk (Eigen Beheer).

LEFWERK – Lefwerk (Eigen Beheer).

by Bart Verlent

De broers Vinnie en Niels François maken onder de naam Lefwerk stevige hiphop. Onder het motto “Altijd meer maar nooit te weinig, altijd niets maar nooit te veel”, zijn deze twee kerels uit Wetteren enorm gemotiveerd om hun songs te laten horen aan iedereen. Vinnie en Niels groeiden op “op den buiten”, experimenteerden in de stad en keerden terug naar het platteland om hun focus te leggen op hun gedeelde passie: beats en woord.

Niels alias Swieso zorgt voor straffe teksten. Hij staat met zijn beide voeten op de grond, maar de man kan schrijfsels verzinnen waar diep over nagedacht is. Neen, geen clichés voor Lefwerk. Ook Vinnie alia Tjons haalt de inspiratie voor zijn beats vaak uit een onverwachte hoek. Dit duo luistert niet louter en alleen naar hiphop maar staat ook open voor acts als Spinvis, Brutus, Kurt Vile of The Growlers waardoor ze een heel eigen geluid krijgen.

Uit deze debuut-ep kenden we al het aanstekelijke Ruis, de chille flow van Hoogmoed, met de knappe stem van Nina Erasmus en het donkere maar ook speelse Stadslandtaboes. Allemaal songs die veel indruk maken. De vraag was natuurlijk of ze dat de volledige ep boeiend konden houden.

Maar overtuigen doen ze met alle gemak. De opener van deze ep, Donkerzwart is echt een welgemeende knal in het gezicht. Wat een track! Hier halen ze het niveau van hun muzikale held Zwangere Guy. En ja ook Zwijnfestijn klinkt duister en catchy met alweer een zalige tekst van Swieso. Afsluiter is het nummer Vrijdag, met een gastrol van rapper Gewoon Ruben, die vorig jaar uit het leven stapte. Misschien wel het donkerste nummer van deze ep en zeker ook wel het meest intense nummer.

Wat een topdebuut hebben deze kerels van Lefwerk uitgebracht! Zo’n vette schijf! Het kan niet oprechter dan dit. Ze zeggen zelf dat een nummer de wereld insturen iets is zoals water naar de zee dragen, misschien drijft dit naar een mooie haven, wie weet naar een mestpoel. Wij zijn er zeker van dat Lefwerk naar een mooie haven zal drijven.

Op zaterdag 11 januari stelt Lefwerk hun debuut voor in het Posthotel in Wetteren.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More