Home ReviewsAlbum Reviews KYOKO – Kyoko (Addictive Noise Records)

KYOKO – Kyoko (Addictive Noise Records)

by Luminous Dash

Op internationale vrouwendag (8 maart) heeft Kyoko na ruim vier jaar hard werken eindelijk haar langverwachte, gelijknamige debuut album gelanceerd. En vanwege Wildest Rain, de wel zeer aangename album teaser/single van afgelopen jaar, waren de verwachtingen op de Luminous Dash-redactie ditmaal erg hoog gespannen.

Kyoko is voornamelijk bekend van Lunascape, Hooverphonic en enkele andere projecten met verschillende artiesten uit binnen- en buitenland. Ze werd al gecoverd door Sinéad O’ Connor, werkt regelmatig samen met Psy’ aviah of Rhys Fulber. En met zo’n netwerk, zou je verwachten dat heel wat bekende namen tevoorschijn zouden getoverd worden voor dit debuut.

Maar neen, niets van dat, zo is Kyoko niet te werk gegaan. Ditmaal geen peperdure studio’s, platenlabels, managers, marketing firma’s of andere gimmicks, maar gewoon Kyoko, en naar ik begrepen heb, gewoon thuis met een tweedehands microfoon. Als een ontluikende bloem die dan eindelijk helemaal zichzelf kan worden. Een ingetogen album, intiem en zeer sterk.

Er staan dus een paar echte juweeltjes op Kyoko,. Stuk voor stuk tot in de kleinste details geperfectioneerd, met mooi gitaarwerk, Rhodes-orgeltjes, ingetogen feedback en delay. De songs zijn zeer eigen, maar toch is er zeker een vergelijking te trekken met een paar baanbrekende triphop albums uit de jaren negentig. En daar is niets verkeerds mee.

Into Her Arms, Your Foolish Game, Crave My Love, Digging For Gold en Wildest Rain zijn stuk voor stuk klassenummers waar mening muziekliefhebbers zijn vingers meerdere malen bij zal aflikken. Kyoko heeft een goeie stem, een mooi timbre, wat samengaat met afwisseling. Op het ene moment zingt ze, en dan hijgt en kirt ze weer in de microfoon.

De dancetrack My Favorite Lover is een beetje een vreemde eend in de bijt, het nummer is een beetje kitsch, en past volgens mij niet echt bij de flow van het album, desondanks zorgt het wel weer voor de nodige afwisseling, en na het een paar keer beluisterd te hebben begint ook deze song zich op zijn eigen charmante manier in te pakken.

De songs zijn geschreven in samenwerking met de Belgische producer en songwriter Jan de Block. En bij deze wil ik dus even stilstaan bij deze man, want in mijn optiek staat of valt een album met de producer, ijzersterke songs, mooie afwisseling en met oog en precisie tot in de kleinste details. Petje af en een diepe kniebuiging voor deze Belgische Adrien Utley.

Het debuut album telt tien songs, en telt ongeveer 42 minuten. Liefhebbers van trip hop muziek kunnen dit album echt blindelings aanschaffen, en voor de twijfelaars onder ons, dit album, is de moeite van het beluisteren echt meer dan waard.

En vergeet niet, dit album is opgenomen zonder grote labels, studios, en de bijbehorende media support. Dus iedere vorm van support van jullie kant, is natuurlijk meer dan welkom. Het hoeft niet meteen het kopen van de cd te zijn, maar deel het album op de sociale media, Schrijf jullie radio dj’s aan met je favoriete tracks, praat erover met vrienden, kennissen, onbekenden, en help dit juweeltje zo aan een top vijf notering dit jaar. Is dit een van de beste albums van Belgische bodem van dit jaar tot nu toe? Persoonlijk,denk ik van wel.

MARC HUPKENS

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More