Home ReviewsAlbum Reviews KUNGENS MÄN – För samtida djur 1 (Majestic Mountain)

KUNGENS MÄN – För samtida djur 1 (Majestic Mountain)

by Patrick Bruneel

Kungens Män is een band uit Stockholm, Zweden. Het sextet is actief sinds 2012 en is stilaan een mooi plaatsje aan het veroveren binnen het segment van de psychedelische spacerock.

Meegaan op hun trip zullen we, al is het maar met het intrigerende baslijntje van opener Framtidens. Geleidelijk krijgen de synthesizers mee een prominente rol en dan is de spacerock helemaal ingezet voor een plaat die vol staat met funky grooves, far out trips en psychedelica met wat krautrockinvloeden.

Waar de band normaal vrijuit aan het improviseren slaat en steevast op komt dagen met lange uitgesponnen nummers, is dat op För samtida djur 1 minder het geval. Die stukken zijn namelijk voorbehouden voor het in mei te verschijnen För samtida djur 2.

De bedoeling van het Zweedse label is dan ook om beide kanten van de band, die al een hele resem platen op zijn naam heeft staan, in de kijker te zetten. Niet door elkaar maar gewoon op elke plaat één manier van werken. Dat komt zeker bij dit eerste deel, vrij vertaald als Voor Hedendaagse Dieren deel 1, uitstekend tot zijn recht.

Afgebakende nummers waarin de invloeden van zowel Can als Faust opduiken, maar net zo goed verwantschap vertonen met bijvoorbeeld Pharoah Sanders en Mythic Sunship.

Nog een pluspunt om volop te kunnen genieten van de zweverige psychkraut is dat er geen stem valt te bespeuren, net zo min als aarsfluiten in wat voor vorm dan ook. Op afsluiter Nu Eller Aldrig neemt de saxofoon de hoofdrol op zich, wat het nummer een jazzy geheel meegeeft en ergens de plaat tot afronden dwingt. Niet dat we die sax niet al eerder hoorden, tijdens Motorbetaren bijvoorbeeld, maar dan zat die meer in de trippy psychmodus en minder in de jazz.

Zeer geslaagd is het inventief gebrachte Virvelresan. Weer helemaal anders en toch weer niet. Het is freewheelen als een Ozric Tentacles maar dan beredeneerd, met oog voor sfeer, melodie en gericht op zalig wegdromen.

En zo heeft elk nummer wel iets, ook omdat Kungens Män de verscheidenheid van de band in de verf te zetten, wat ze, op een andere manier, ook zullen bewerkstelligen op deel 2.

BANDCAMP / FACEBOOK BAND / FACEBOOK MAJESTIC MOUNTAIN

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More