Home ReviewsAlbum Reviews KREATIONIST – Dans L’Interminable (I, Voidhanger Records)

KREATIONIST – Dans L’Interminable (I, Voidhanger Records)

by Patsker Omaer Beguin

Tijdens de eerste weken van dit nieuwe jaar zullen nog heel wat muzikale echo’s uit 2021 aan bod komen. Kreationst is zo een opvallende klinkende rimpel uit het nabije verleden. Dit één mans project is het geesteskind van Vidi, een mysterieuze multi-instrumentalist afkomstig uit onze vruchtbare Belgische muzikale landschappen. Kreationist kwam al eerder in ons vizier met zijn debuut ep Indulgence (2019). De compromisloze en genre overstijgende stijl die Vidi hanteert, maakt van Kreationist een moeilijk te pellen eitje met heel wat mogelijk stof tot discussie.

Kreationist beweegt zich met Dans L’Interminable in schemerige en sombere sferen van gepolijste black metal dat in een oplossende bruistablet van post metal, doom en elektronica gedompeld wordt. Vidi haalt zijn inspiratie op Dans L’Interminable uit de teksten van Paul Verlaine. De decadente symboliek en iconoclastische verzen van Verlaine gaan natuurlijk perfect samen met de melancholische en duistere muzikale uitspattingen van Vidi. De teksten worden met schurende en krijsende vocalen in het Frans uitgebraakt en creëren hierbij een merkwaardig esoterisch sfeertje.

Vidi heeft geen boodschap aan eenzijdigheid. Voor hem zijn de gitaarriffs niet de hoofdzaak. Het accentueren van de teksten blijft bij Kreationist een belangrijk punt. Hij gebruikt hiervoor invloeden uit diverse muziekgenres. De sfeervolle creaties worden aangekleed met zowel obscure pianoriedels (Dødheimsgard), venijnig snijdende riffs als psychedelische orgeltonen en ambientstructuren. Er sluipen zelfs vleugjes dub, filmische synthesizer melodieën en indie- en new wave gitaarakkoorden doorheen de atmosferisch geladen tracks.

De geluidsproductie van Dans L’Interminable is vergeleken met Indulgence verbetert maar blijft dankbaar underground klinken (het hoeft helemaal niet altijd glad uitgesmeerd en gestreken te worden). Wat duidelijk blijkt, is dat Kreationist een origineel geluid produceert waar je een trap van tegen je kont krijgt en op hetzelfde ogenblik nog eens in een geestverruimende trip verzeilt. Dit is uitdagende en poëtisch geïnspireerde waanzin voor de fijnproevers van grensverleggende muziek. Dans L’Interminable is digitaal en ook op cd (200 exemplaren) verkrijgbaar via de Bandcamp pagina van het label en in de betere platenzaak.

https://i-voidhangerrecords.bandcamp.com/album/dans-linterminable

https://www.facebook.com/Kreationist-351179551895511

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More