Home ReviewsAlbum Reviews KOEN DE BRUYNE – In Kluis (A Special Radio ~ TV Record – N°20 – Sdban)

KOEN DE BRUYNE – In Kluis (A Special Radio ~ TV Record – N°20 – Sdban)

by Jeroen De Weder

1978, het jaar waarin onder andere de muziekfilm Grease op het grote doek kwam, Jacques Brel ons voorgoed verliet en Prince’ debuutalbum For You verscheen. Ook het jaar waarin minder bekende maar daarom niet minder goede muziek uitkwam zoals de soundtrack van Belgische cultfilm In Kluis, gecomponeerd door pianist Koen De Bruyne. Koen, broer van Kris en muzikant bij Johan Verminnen, is helaas kort na de opnames van deze muziek gestorven op veel te jonge leeftijd.

Nadat het Gentse label Sdban enkele jaren geleden zijn cultplaat en volgens insiders muzikaal meesterwerk Here Comes The Crazy Man! opnieuw uitbracht, haalt het label nu samen met uitgever Hans Kusters ook deze plaat vanonder het stof voor een heruitgave in het kader van hun library serie A Special Radio ~ TV Record.

Deze heruitgave, die enkel op vinyl verschijnt, bevat 10 instrumentale nummers waarop we een avontuurlijke Koen De Bruyne horen. Het is zowel een muzikaal tijdsdocument als een visionair werk uit het verleden, illustratief voor die periode van ongebreidelde vernieuwingsdrang.

Eind jaren 70 was het in om volop kruisbestuivend te experimenteren met nieuwe opnametechnieken en moderne elektronica te combineren met psychedelische soundscapes. De tijd ook waarin tijdsgenoot Marc Moulin met zijn Placebo soortgelijke muziek maakte. Belgische componisten die, lang voor Dirk Frimout, als ruimtevaarders nieuwe dimensies verkenden en onontgonnen terrein veroverde, voetjes helemaal van de grond. Knopjes worden ingedrukt, schuifjes op- en neergetrokken, hendels overgehaald,… Al horen we ook de klassieke scholing van Koen terug op meerdere nummers zoals Observations, Music of slotnummer The Wall en ervaren we wat een begenadigd pianist hij was.

Zonder ook maar één beeld van de cultfilm gezien te hebben, krijg je door het beluisteren van deze opmerkelijke en trippy soundtrack heel veel imaginaire visuele indrukken zonder daarvoor geestverruimende middelen te gebruiken. Straffe kost.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More