Home Belgisch KLUDDE – Schramoeille (Consouling Sounds).

KLUDDE – Schramoeille (Consouling Sounds).

by Nel Mertens

Naast carnaval, ‘hèrink’, ‘skèregossn’ en een ‘gralèk’ mooi dialect, heeft Aalst ook op muzikaal vlak heel wat te bieden. Kludde is volgens de legende een kwaadaardige watergeest in de vorm van een zwarte hond beladen met kettingen, die ’s nachts mensen bespringt en ze lastig valt tot zonsopgang. Black metalband Kludde maakt nummers in dat Aalsterse taaltje over de duistere kantjes van de stad. Na hun debuutplaat In den Vergetelheid 11 jaar geleden, brengen ze op 24 mei hun tweede album In De Kwelm uit.

Als een kwellende verrukking lieten ze alvast de single Schramoeille (verkoolde kooltjes) op ons los. Een keiharde voltreffer over de brand die in 1947 de Sint-Martinuskerk in Aalst verwoestte en waarvoor zelfs ‘de pompiers’ van Dendermonde – tot grote onvrede van de al jaren rivaliserende steden – moesten uitrukken om mee te helpen blussen.

Kludde heeft hiermee alvast een Aalsterse metalliefhebster gelukkig gemaakt. Maar we zijn er vrijwel zeker van dat iédere metalliefhebber zal smelten, verkolen en uitgeblust zal opbranden in de pit bij het horen van deze meesterlijke sound. Zelfs die van Dendermonde!

In de videoclip krijg je beelden te zien van Kludde op het podium, afgewisseld met oude beelden van de Sint-Martinuskerk.

In De Kwelm verschijnt op 24 mei bij het label Consouling Sounds. Een dag later, op 25 mei kan je in de Negasonic in Aalst terecht voor de live releaseshow.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More