Home ReviewsAlbum Reviews KASSEI – Muur (Eigen Beheer).

KASSEI – Muur (Eigen Beheer).

by Luminous Dash

Het viertal Kassei uit Geraardsbergen speelt mathrock met invloeden van postrock en ze doen dat goed. Een jaar na hun eerste optreden komt het instrumentale kwartet op de proppen met een debuutalbum dat de perfecte soundtrack vormt voor een nostalgische trip door onze jeugd eind jaren ’90 met Mario Bros als gids.

Zelf omschreven ze het als mathrock voor muzikanten die niet kunnen tellen en postrock voor mensen die nooit post krijgen. Na het beluisteren van Muur zijn we ervan overtuigd dat deze gasten verdomd goed kunnen tellen en binnenkort een lading fanmail in hun brievenbus zullen vinden.

Opener Prak is een binnenkomer van formaat. In de verte klinkt gitaargerammel tot de band invalt met een gitaarriff die ons alle hoeken van de kamer laat zien. Drie minuten en tien meesterlijke deuntjes later wordt het hoogtepunt bereikt en worden de pedalen ingedrukt. Wij zijn bij het eerste nummer al diep geraakt. Tjonge.

Op Waas wordt de melodieuze algebrarock succesvol verdergezet. Het samenspel van gitaristen Gowaart en Jeroen klinkt ontzettend mooi en gevarieerd. Eind jaren ’90 waren er bands als American Football en Don Caballero uit de Verenigde Staten, nu is er Kassei uit Geraardsbergen. Dat zij hun mosterd gingen halen bij deze pioniers vinden we helemaal niet erg. Tijdens Pertang wordt het volume nog wat de hoogte ingeblazen en wordt er stevig doorgeknald. Songs als Allicht en Vaal doen ons terugdenken aan de Belgische bands Kazuamsumaki en Bronze die een decennium geleden furore maakten in klein Vlaanderen met hun mathrock.

De valkuil van het genre is dat de melodieuze, hoekige riffs tot verveling gaan leiden, maar Kassei zorgt voor variatie in hun songs door regelmatig een Rhodes-piano, samples en andere speelse details toe te voegen. Mathrock leek ons een stille dood te sterven maar het genre is dankzij bands als het Limburgse Six Hands en Kassei uit zijn comateuze toestand gehaald.

We leggen met plezier onze platen van The Redneck Manifesto, Maserati en The Mercury Program nog eens op en kijken uit naar meer van dit.

Facebook

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More