Home ReviewsAlbum Reviews JOHN BLEK – The Embers (K&F Records).

JOHN BLEK – The Embers (K&F Records).

by Bart Verlent

John Blek is een Ierse singer-songwriter met een bloedmooie stem die unieke breekbare songs brengt. Nee, Blek is niet zomaar één van de vele singer-songwriters. Hij blinkt uit met klassevolle songs die indruk maken. Hij werd in 2018 genomineerd voor beste song (voor het nummer Salt In The Water) op de International Folk Music Awards en voor zijn vorige plaat Thistle & Thorn uit 2019 kreeg hij in eigen land een IMRO-award voor de eerste plaats in de Irish Independent charts.

(c) : K& F Records

Maar Blek heeft inspiratie genoeg en heeft weer een nieuwe plaat klaar. The Embers is inmiddels al zijn vijfde solo-album De productie lag in handen van Brian Casey die ook instond voor de piano-, bas- en orgelpartijen en de extra gitaar. Verder kreeg hij de hulp van drummer Davy Ryan van Notify en Matthew Berrill van Ensemble Eriu die de klarinetpartijen inspeelde. De Ierse singer-songwriter Mick Flannery zingt met Blek het wondermooi duet Revived. Flannery heeft een diepe, warme stem die wel past bij de zachte stem van John en dat levert een magisch nummer op.

Ook de andere nummers zijn pareltjes. John Blek heeft de gave om nummers te schrijven die intens raken. De arrangementen zorgen ervoor dat de pure songs nog meer indruk maken en dat Bleks stem nog meer tot zijn recht komt. Een mooi voorbeeld hiervan is The Haunting, waarop hij eerst zichzelf begeleid op gitaar, na een tijdje vallen de piano en klarinet in op een heel subtiele manier. Met als resultaat een nummer waar je het warm en koud van krijgt.

Luka Bloom, Glen Hansard en Damien Rice hebben een waardige opvolger gekregen. Want John Blek heeft weer een subliem mooie plaat afgeleverd die heel diep raakt. Hou deze talentvolle kerel zeker in de gaten!

Je kan Blek aan het werk zien op:

07/04 – CC ’t Schaiken, Herentals
09/04 – Huiskamerkuren, Zomergem
10/04 – Den Bascuul, Eksaarde
22/06 – Barzoen, Turnhout

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More