Home ReviewsAlbum Reviews JOAN AS POLICE WOMAN & TONY ALLEN & DAVE OKUMU – The Solution Is Restless (PIAS)

JOAN AS POLICE WOMAN & TONY ALLEN & DAVE OKUMU – The Solution Is Restless (PIAS)

by Bart Verlent

Ook al was 2020 voor de meeste muzikanten een rustig jaar, toch was dat niet het geval voor Joan Wasser alias Joan As Police Woman. Vorig jaar bracht ze haar tweede cover album Cover Two uit met nummers van onder andere Gil Scott Heron, Prince, The Strokes en Neil Young. Verder verscheen er eindelijk een live-album met de toepasselijke titel Live en was ze te horen op het nummer Simplicity van Gorillaz dat terug te vinden is op het Gorillaz-album Song Machine. Tijdens de opnames met Gorillaz leerde Wasser Afrobeat-legende Tony Allen kennen waar het onmiddellijk mee klikte. In november ging Wasser samen met Allen en Dave Okumu (The Invisible) in een studio in Parijs wat improviseren. Dat hebben ze opgenomen en Wasser heeft daar teksten op gezet (zo blijken deze opnames de laatste te zijn van Tony Allen want hij overleed in april 2020) en zo is dit album ontstaan.

© Joan As Police Woman

Het resultaat is geen typische Joan As Police Woman plaat maar zeker ook geen plaat met alleen maar Afrobeat. Het is een album waarop de drie muzikanten samensmelten en iets unieks brengen.

Het album opent met het sfeervolle The Barbarian dat gebouwd is op aanstekelijke drums en een groovy bas die ons bijna twaalf minuten lang in een trance brengen. Als Joans warme stem in het nummer komt, valt alles op zijn plaats. En dat geldt ook voor de andere negen songs op deze sterke plaat.

Die gaan van gedreven funk tot warme ingetogen songs met een mooi klankenpallet. Blijkbaar halen deze muzikanten het beste uit elkaar naar boven want elke song is een echte openbaring. We horen ook een totaal andere kant van Joan die nog intenser en diverser is dan op haar vorige platen. Ze stapt volledig uit haar comfort-zone en voelt zich vrijer dan ooit en dat hoor je aan alles.

The Solution Is Restless is een plaat die niet alleen zal aanslaan bij Joan As Police Woman-fans en waar ze zeker nieuwe zieltjes zal mee winnen want het is gewoon een wondermooi langspeler geworden. Nog een kleine voetnoot, Damon Albarn zingt mee op Get My Bearings, maar dat is maar een detail.

Op 8 maart komt Joan As Police Woman dit album voorstellen in de Botanique in Brussel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More