Home ReviewsAlbum Reviews JEAN-MARC LEDERMAN – The Bad Tempered Synthesizer (Les Disques De La Pantouffle)

JEAN-MARC LEDERMAN – The Bad Tempered Synthesizer (Les Disques De La Pantouffle)

by Nel Mertens

Jean-Marc Ledermans nieuwste release is niet alleen een hommage aan het iconische album The Well Tempered Synthesizer van Wendy Carlos uit 1969, maar werd ook een technisch conceptalbum waarmee Lederman ditmaal zichzelf uitdaagde.

Hij raakte geïnspireerd door de cover van het album van Carlos en dit album komt dan ook met een knappe retro-futuristische 3D-cover/ postkaart met sleeve notes door Daniel Miller.

“Ik vond dit concept zowel grappig als interessant voor mezelf. Ik bedacht een concept waarbij elke track een halve toon en 4 bpm minder is dan de voorgaande. Dat betekende dat ik startte bij C aan 92 bpm en eindigde bij C#, bijna een octaaf verschil, en aan 48 bpm”, legt Jean-Marc uit.

Voor de kenners een schemaatje (in dit geval ook de tracklist) van de 12 nummers die je op The Bad Tempered Synthesizer terugvindt:

C 92 bpm
B 88 bpm
Bb 84 bpm
A 80 bpm
Ab 76 bpm
G 72 bpm
F# 68 bpm
F 64 bpm
E 60 bpm
Eb 56 bpm
D 52 bpm
C# 48 bpm

In net iets meer dan 40 minuten sleurt Lederman je deze keer letterlijk mee langs alle toonaarden en zonder dat je het beseft ook zacht de duisternis in. Als het album op de achtergrond speelt, merk je van het hele opzet amper iets op. Maar als je bewust door de tracks scrolt, is het wonderlijk wat voor sfeerverandering dat halve toontje maakt.

Dit album is niet fysiek uitgebracht, maar enkel digitaal verschenen op Ledermans label Les Disques De La Pantouffle. Je kan het op twee manieren bestellen:

  • Als digitale uitgave
  • Als collectors item: je ontvangt de gelimiteerde versie van de 3D-foto en een downloadcode voor € 30 (+verzendingskosten).

Interesse? Mail naar theweathermen@gmail.com

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More