Home ReviewsAlbum Reviews JARL – Neurotransmitters-Sphere-Music (Reverse Alignment)

JARL – Neurotransmitters-Sphere-Music (Reverse Alignment)

by Patrick Bruneel

Een kwart eeuw is hij al actief, de Zweed Eric Jarl. Intussen heeft hij een behoorlijk indrukwekkende lijst albums gemaakt, waaronder van bij de start releases op Zoharum en Reverse Alignment. Op dat laatste komt nu ook Neurotransmitters-Sphere-Music uit, zijn zesde voor dat label, na het drie jaar geleden verschenen Spectrum Confusion.

Standvastigheid is zowat het keurmerk van Jarl, zowel qua labels als qua muziek. Hij houdt vast aan een analoge aanpak zowel wat zijn synthesizers als zijn randapparatuur betreft. Dat zorgt voor een meer organisch geluid dan veelal binnen het drone en ambientwereldje.

Jarl maakt dan ook niet echt ambient. Het is eerder minimalistisch aandoende synthesizermuziek waarbij het psychedelische en hypnotische een hoofdrol speelt.

Jarl neemt voor elke release graag een bepaald thema onder handen. Deze keer draait het rond neurotransmitters, en de vier stukken, twee korte en twee lange (telkens ruim meer dan twintig minuten) met de titels Transmitters, Transmission, Transformation en Receivers.

Mooi binnen het thema dus en de titels refereren tegelijk naar het inhoudelijke van deze ietwat bezwerende instrumentale muziek die heel wat meer lagen laat horen dan de doorsnee ambientplaat.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More