Home ReviewsAlbum Reviews IMPLANT – Phantom Pain (Alfa Matrix)

IMPLANT – Phantom Pain (Alfa Matrix)

by Nel Mertens

Voor Jan D’Hooghe en Len Lemeire van de Brusselse cult-electro-act Implant heeft kwaliteit altijd boven kwantiteit gestaan en na 3 jaar stilte laten ze dat horen met een nieuwe ep. Met Phantom Pain bevestigen ze opnieuw dat ze de kwalitatieve lat steeds hoger leggen. En die lat wijst deze keer een iets andere richting uit dan hun opgewekte electro-industrialsound.

Ze duiken met drie nieuwe tracks en bijhorende remixen diep onder in electropopstijl, die melodieus pakkende synthlijnen combineert met de sterke, zwoele backing vocals door Noemi Aurora, frontvrouw bij Helalyn Flowers. De ep brengt niet alleen nieuw werk, maar ook nog beter nieuws, want dit is het voorsmaakje van hun elfde studioalbum Cognitive Dissonance dat begin 2021 zal verschijnen.

De openende beats en ritmes grijpen je meteen vast. Phantom Pain laat de levendige instrumentale energie die het duo uitstraalt met triggerende ritmes, poppy synths en verslavende beats, knap samenvloeien met de somberheid van dit treurende liefdeslied. Tristesse die in de melancholisch sober ruwe vocals van Len klinken, terwijl de sensuele achtergrondzang van Noemi Arora daar flirtend glinsterende tranen laat over druppelen.

Van de titeltrack vind je ook de Tragic Remix op de ep door Implant zelf. Daarnaast is er ook een remix door Kevin Newuarts elektronische soloproject True Zebra dat de track voorziet van sterk drumwerk dat aanvankelijk erg puur klinkt en iets exotisch over de track giet, waarna deze herwerking ons steeds intenser danswerk ontlokt.
Ook People Theatre deed een bijdrage aan de ep met zijn Sparadrap Remix, die het contrast van melancholisch strijkende synths en mechanische striktheid van ritme mooi uitwerkte.

The Sinner Has Gone is een exclusieve track die niet op het nieuwe album zal verschijnen. In een trager tempo worden we verzwolgen in een artistiek ‘synth noir’-nummer, dat noisy tegen onze emotionele ziel aan komt schuren in duistere sferen. Een aanrader voor parelduikers!

Duivels repetitieve beats en samples drijven de spanning in The Devil Made Me Do It op tot een industrial cybertrack die raast en tolt. “I’ld do it again and again and again…!” Orgeltonen klinken aan een verwoestende snelheid, terwijl de track zich een weg naar buiten danst, enkel en alleen omdat de dansvloer te klein werd.
Met een Bonzai Remix brengt Implant zelf ook een geslaagde hulde aan de legendarische labelstijl van Bonzai. Buzz van Vuduvox zorgde met zijn Vuduvox mk1 Remix voor een postindustrial geluid, terwijl Pre-Emptive Strike 0.1 de track prachtig herwerkte tot een duistertrage, onweerstaanbare track.

“Did you have your Implant today?
Well, now we just wanna dance with somebody!”

De ep Phantom Pain is digitaal verschenen bij het label Alfa Matrix.

Facebook / Bandcamp / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More