Home ReviewsAlbum Reviews IGOR YALIVEC – Etudes (Whited Sepulchre Records)

IGOR YALIVEC – Etudes (Whited Sepulchre Records)

by Patsker Omaer Beguin

Respect, dat is het eerste woord wat bij ons opkomt tijdens het beluisteren van Etudes (zijn tweede release) die de Oekraïense ambientkunstenaar Igor Yalivec ons voorschotelt. Je moet het maar doen, Yalivec is gevestigd in Dnipro, Oekraïne dat eigenlijk niet zo ver van de huidige conflictzone verwijdert ligt. Onder de oorlogssluier blijft hij zowel muziek als veldopnames opnemen en verwerken tot emotioneel geladen ambientstructuren.

Etudes is een evenwichtig ambientalbum, dat opvalt door subtiele elektronische kronkelingen die zich uiten op een gerecycleerde fundering, geïnspireerd door ambientgrootmeesters zoals Brian Eno en de Amerikaanse multi-instumentalist Laraaji, van wie zijn stijl in sommige nummers echt opvallend aanwezig is. Yalivec kent zijn pappenheimers maar voegt daarbij ook heel wat eigen elementen toe aan zijn composities. De dagelijkse dreigementen en inhumane gebeurtenissen in zijn land, worden meer dan duidelijk merkbaar tijdens het beluisteren van Etudes. De naam van het album verwijst naar een korte oefening die bedoeld is om de vaardigheid van de muzikant te verbeteren. Yalivec transporteert zichzelf en de luisteraars naar een onstoffelijke, vredevolle plek waar de dagelijkse ellende compleet weggecijferd wordt.

Yalivec zoekt hoop en vrede op een plaats van spanning en ongemak. Hij creëert rustgevende klankwolken met een klein vleugje melancholie maar brengt toch een licht geladen boodschap van rust en hoop verpakt in een innemende ambientwolk waar geen oorlog heerst. De Oekraïner toont zijn weerbaarheid door het voorschotelen van positieve klankcomposities terwijl hij eigenlijk leeft op de grens van een reële dystopische nabijheid. Yalivec produceert met Etudes een bundel ambientgalmen die tussen de oren blijven hangen. Etudes duwt zich torenhoog boven het massaal uitgebrachte ambientgezoem uit en is een dikke aanrader voor de liefhebbers van intelligente elektronische omgevingsmuziek.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More