Home ReviewsAlbum Reviews HELIGOLAND – This Quiet Fire (Eigen Beheer)

HELIGOLAND – This Quiet Fire (Eigen Beheer)

by Bart Verlent

Sinds 1999 maken Karen Vogt en Steve Wheeler, onder de naam Heligoland, dromerige indiepop die ze zelf omschrijven als een mix tussen Low en Cocteau Twins. In 2007 verhuisde het duo naar Frankrijk en drie jaar later brachten ze hun derde album All Your Ships Are White uit. Daarop werken ze voor het eerst samen met producer Robin Guthrie, die in het verleden gitarist was bij Cocteau Twins.

© Heligoland

Tijdens die elf jaar pauze bracht het duo nog drie ep’s uit waarvoor Guthrie ook de productie deed. En ook op This Quiet Fire werkte het duo terug samen met Guthrie. Behalve de productie nam hij deze keer ook de drums en sommige bas en keyboards partijen voor zijn rekening. Sinds Heligoland samenwerkt met de voormalige Cocteau Twins gitarist, is het bandgeluid meer richting Cocteau Twins geëvolueerd.

De gekende Guthrie-gitaarsound (met een gigantische dosis echo) is duidelijk te horen op deze plaat. Al goed dat zangeres Karen Vogts stemtimbre meer weg heeft van Mimi Parker van Low, anders hadden we Heligoland bestempeld als Cocteau Twins-kopie.

Op deze vijfde Heligoland staan tien pareltjes die je laten wegdromen naar een wereld zonder corona. Vogt en Wheeler weten de perfecte sfeer neer te zetten in hun nummers. Wie heimwee heeft naar Cocteau Twins en This Mortal Coil is bij Heligoland aan het juiste adres.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More