Home ReviewsAlbum Reviews GUILLAUME VIERSET & HARVEST GROUP – Lightmares

GUILLAUME VIERSET & HARVEST GROUP – Lightmares

by Felix Sandon

Wij mensen zijn rare wezens. We luisteren naar muziek en zeggen dan of die licht of donker, warm of koud klinkt. Dan spreken we van ‘warme klanken’, terwijl geen saxofoonsolo de thermometer ooit de hoogte heeft ingejaagd. En tegelijk is het net dat ongrijpbare dat muziek beluisteren zo mooi maakt.

Op Lightmares laat jazzgitarist en componist Guillaume Vierset met zijn Harvest Group het licht volop schijnen en borstelt hij de wereld in de kleuren van de opkomende zon. De eerste drie nummers van de plaat vloeien naadloos in elkaar over en vormen zo één dromerige suite. Luister maar hoe opener Sleep / Wake Up moeiteloos schippert tussen opstaan en je nog eens omdraaien, tussen mediteren en exploderen. Of hoe in het titelnummer het licht als een zonneharp naar binnen valt. En hoe subtiele drums I Wish inluiden, tot een weemoedige sopraansax en een al even weemoedige cello invallen.

Na dat prachtige drietal is het even stil, maar gelukkig niet voor lang: meteen mijmeren Guillaume, celliste Marine Horbaczewski, saxofonist Mathieu Robert, drummer Yves Peeters en contrabassiste Yannick Peeters verder in I Hope, een nummer om af te spelen terwijl je door je slaapkamerraam naar buiten kijkt en je de aarde langzaamaan ziet ontwaken.

Enkel in Open Your Eyes gaat het kwintet wat uit de bocht. Onnodig spierballengerol dat we wel vaker zien bij jazzgroepen: in de ragfijn geweven melodieën en het perfecte samenspel etaleren de vijf rasmuzikanten al meer dan voldoende wat ze allemaal kunnen.

Afsluiter End Of The Day / Night neemt de tijd om op gang te komen, maar klapt dan prachtig open. De melodie klinkt zo warm en vertrouwd dat je je afvraagt waarom je ze nooit eerder gehoord hebt. Elk moment verwacht je dan ook de warme stem van een singer-songwriter. Iemand als Kris Dane of Rosa Butsi zou hier wel raad mee weten, maar eigenlijk heeft Harvest Group helemaal geen woorden nodig om je te ontroeren.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More