Home ReviewsAlbum Reviews GRANDCHAOS – Tempest (EK Product/Audioglobe)

GRANDCHAOS – Tempest (EK Product/Audioglobe)

by Luminous Dash

Als ik ergens een hekel aan heb, dan zijn het wel digitale releases waar de metadata niet van klopt, het komt mijns inziens zeer onprofessioneel en amateuristisch over. Zeker wanneer je een grote muziekcollectie beheert is het een nachtmerrire wanneer songs, verkeerd of niet getagt de library binnenkomen. En wanneer zo ’n nieuw album en ditto artiest, ook nog eens overdreven gebruik maakt van caps-locks en underscores in de songtitels, dan hou ik het normaal gesproken snel voor gezien. En zo was het dus ook met deze release van GrandChaos. Wat heb ik zitten vloeken. Handmatig heb ik de songs uiteindelijk terug kunnen vinden onder een blues tag. Enfin, genoeg gezeurd, tijd voor een review.

Nogal geërgerd door het bovenstaande en alsook een persrelease waar ik echt geen touw aan kon vastknopen, ben ik maar simpelweg maar gewoon gaan luisteren. En toen werd ik toch nog aangenaam verrast door de eerste paar songs op deze jongste GrandChaos-release.

Tempest is een release die vol staat met remixen en interpretaties van songs die origineel gecomponeerd door Tcheleskov Ivanovitch zijn, een producer die volgens zijn bio uit Rusland komt, maar zijn residentie heeft in Belgie.

Ivanovitch maakt al electronische muziek sinds de jaren tachtig en De beste man heeft dus door de jaren heen een immense back catalogue opgebouwd, ook is hij een van de drijvende krachten achter het in 1982 in België opgerichte Ivanovitch Dans L’Ombre, waarmee hij in de jaren 80 verschillende albums heeft uitgebracht. Momenteel focust hij zich voornamelijk op twee projecten, Grand Signal (met Jacky Meurisse van SA42) en Grand Chaos, zijn therapeutisch soloproject wat hier nu voor me ligt.

Tempest is dus een remixcollectie van songs die in hun originele vorm zijn verschenen op het voorlaatste GrandChaos-album, We Suffer When The World Changes. Tempest telt 13 verschillende remixen en interpretaties van zes verschillende nummers van dat album, en heeft een speeltijd van ruim 60 minuten.

Na mijn eerste ergenissen die hierboven beschreven staan, was ik dus aangenaam verrast bij het horen van de eerste tonen van Tempest. Rauw, agressief, new wave, old school-EBM, Christian Death zijn de eerste gedachtes die naar boven kwamen, maar helaas valt het geheel, na een song of zes, wat in elkaar. Maar dat vind ik eigenlijk niet echt verbazend, er staan namelijk tot wel vijf verschillende versies van 1 song op deze release. En dat maakt het zeker bij wat onbekendere nummers moeilijker om de aandacht goed vast te houden. Dit soort remixreleases zijn dan ook vaak een must have voor de echte liefhebbers.

Er staan een paar hele lekkere songs en remixen op Tempest, maar niet allemaal even sterk. De productie is over het algemeen goed en heel solide, en enkele remixen hebben een originele insteek, en zijn het beluisteren meer dan waard, maar het merendeel van de songs heeft net niet het wow-gevoel. En hiermee doe je die paar hele goeie remixen echt tekort. Kwaliteit over kwantiteit zullen we maar zeggen. Versies die er wat mij betreft zeer positief uitspringen zijn die van KrawallChuck. Big Toxic, ESR, K-Factor en Fatal Aim

Wat mij ook opvalt aan Tempest zijn de zeer sterke vocalen, ze doen mij denken aan de dark en new wave die ik in de jaren tachtig beluisterde en ik word er wat nostalgisch van.

Marc Hupkens

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More