Home ReviewsAlbum Reviews GRACE CUMMINGS – Storm Queen (ATO Records/PIAS)

GRACE CUMMINGS – Storm Queen (ATO Records/PIAS)

by Bart Verlent

De Australische singer-songwriter Grace Cummings begon haar muzikale carrière als drumster van diverse coverbands. Al gauw merkte dat ze muzikaal meer haar eigen weg wou volgen. Ze begon eigen nummers te schrijven en solo op te treden. Ze werd opgemerkt door Eric Moore (ex-drummer van King Gizzard & The Lizard Wizard) die haar een platencontract aanbood. In 2019 verscheen haar debuut Refuge Cove bij Flightless Records. Een album waarmee Cummings veel indruk maakte met haar verbluffende doorleefde stem en songs waar invloeden van Paul Kelly, Bob Dylan, J. Spaceman en traditionele Ierse folkmuziek duidelijk in terug te vinden zijn.

© Grace Cummings

Nu is er opvolger Storm Queens die haar wereldwijd moet doen doorbreken. Muzikaal ligt het album volledig in de lijn van haar vorige plaat. Elf pure en pakkende singer-songwriter-songs en die vooral indruk maken dankzij die krachtige indrukwekkende stem. Terwijl Grace er op haar debuut voor koos om zich enkel te laten begeleiden door gitaar, zijn er op deze langspeler toch af en toe bredere arrangementen te horen. Ook al blijft het allemaal vrij ingetogen: sombere percussie, piano, sax, viool of backings die sommige songs wat meer variatie geven.

Maar telkens weer blijft die wondermooie stem voor intens kippenvel zorgen. Muzikaal brengt Cummings vooral folk met een uniek bluesy randje. Echt wel een heel origineel geluid dat met geen andere artiest te vergelijken valt.

We zijn er zeker van dat deze Storm Queen voor de grote doorbraak gaat zorgen van Cummings. Bij elk nummer pakt ze ons beet en laat ze ons niet meer los tot ze haar donker intens verhaal vertelt heeft tot de laatste noot. Waar ze met Refuge Cove nog voorzichtig uit de hoek kwam, laat ze zich op dit album volledig gaan met als resultaat een hele straffe schijf van deze getalenteerde vrouw.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More