Home ReviewsAlbum Reviews FIRST – Second

FIRST – Second

by Nel Mertens

Het elektronische duo First laat op Second weergalmen. Titels voor platen bedenken hoeft niet altijd complex te zijn, want na hun eerste ep First, laten ze opnieuw een erg knap experimenteel vierkoppig staaltje synthpop los. Die eenvoud weerklinkt alvast niet in hun sound.

Hartkloppingen die – voorzien van een triggerende onrust – zichzelf voorbij rennen in de drukkende insomnia van het leven. Restless draagt met de ijzige klank van Jasmins klankklare stem vol melancholie, knappe synths en opvallend ritmewerk heel wat mystiek in zich.

Een prachtig, vertraagd postpunkritme houdt aan in Desire, dat ons lijkt mee te nemen in een broeierige droom vol wellust, waardoor alle rede lam gelegd wordt en enkel de aanraking van galmende synths en trillende stembanden nog tastbaar is.

De beats worden snijdender en de sfeer duisterder in Control. Instrumentaal een stuk killer, maar met een zeer sterke opbouw waarin spanning uitgespeeld wordt met oplopende ritmes die in kille, zuurstofrijke ademruimtes hun pauze vinden.

Slowly blijkt de meest emotionele track te zijn van de ep. Bijna woordeloos verstikt blijven we achter na het beluisteren. De galmende, zwevende sound klinkt bijna dramatisch in zijn fragiel donkere schoonheid.

Elektronica muzikant Pieter Vochten en zangeres/muzikante Jasmin Smolders weten opnieuw het evenwicht tussen ruwe grimmige sferen, melancholie en fragiliteit te triggeren. Met de open, zuivere stem van Jasmin die daarnaast ook een flinke portie melancholie uitstraalt, opvallende ritmes die zowel duisternis als licht benadrukken en eclectische synths van Pieter, weten ze die balans perfect te vinden, in een eigen sound.

Sentimental (het Brusselse label van Fenne Kuppens en Kobe Lijnen van Whispering Sons) nam First voor het eerst op in hun A Sentimental Mixtape #1. Het duo bracht daarna hun eerste ep First uit, waarna nu deze tweede volgde. De vier tracks van deze nieuwste, werden samen met Just Now, Losing, You Lie en To Long van op de eerste ep  gebundeld op dubbelcassette bij het label Sentimental.

First: Facebook / Spotify

Sentimental: Facebook / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More