Home ReviewsAlbum Reviews FIRST DRAFT – Declines Are Long Gone

FIRST DRAFT – Declines Are Long Gone

by Bart Verlent

In 2018 debuteerde Marine Arnoult en Clément Douam onder de naam First Draft met het stevige album Irony And Smiles. Voor dat album ging het Franse duo duidelijk de mosterd halen bij Royal Blood, en dit zowel op muzikaal vlak en net als de Britten gebruikten zij dezelfde set-up met Arnoult die de zang en drums voor haar rekening nam en Douam die zijn bas gebruikte voor de gitaarlijnen. Het duo bracht energieke songs waar we veel 70’s hardrock invloeden in hoorden. Voor hun tweede album lieten ze zich laten inspireren door meer verschillende genres.

© First Draft

First Draft luisterde de voorbije jaren meer naar post-rock, stoner, britrock en shoegaze. Op hun tweede langspeler komen ze met een nieuw geluid dat ze zelf een combinatie van Marriages en Mogwai noemen. We kunnen de referentie naar de Amerikaanse Marriages wel duidelijk horen (het dromerige en het overduidelijke donker post-rock geluid), maar het unieke Mogwai geluid vinden we op deze langspeler echt niet terug.

Declines Are Long Gone opent met het titelnummer dat er onmiddellijk stevig inhakt. Gelukkig zorgt het duo voor een rustpunt halverwege het nummer waardoor er genoeg afwisseling in zit. Het is vooral een indrukwekkende track die de lat voor de rest van ep heel hoog legt.

Vervolgens krijgen we het ingetogen pareltje A Chapter On Each Page waarin vooral het zangtalent van Arnoult veel indruk maakt. Ook op Time Hails No Suns laat het duo het gitaargeweld meer op de achtergrond en klinkt First Draft subtieler dan voorheen.

Met Kneel Down In Silence bouwen Marine en Clément heel rustig op naar een stevige wall of sound die ze ook weer steen voor steen afbreken en op het einde terug opbouwen naar een machtige climax. Afsluiter Obey The Rhyme begint heel rustig als een dromerig pareltje maar als de drums invallen, komt de dreiging in deze song. In het midden barst het nummer open maar het zweverige blijft er wel in hangen.

Met Decline Are Long Gone heeft First Draft een positieve evolutie ondergaan. Van een Royal Blood kopie is het duo uitgegroeid tot een uniek post-rock band met straffe songs.

BANDCAMPFACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More