Home ReviewsAlbum Reviews FEVER RAY – IDK About You – (PIAS).

FEVER RAY – IDK About You – (PIAS).

by Luminous Dash

Karin Dreijer heeft issues. Laat ons daar geen doekjes om winden: xe (nvdr: Karin heeft een voorkeur voor xe en xyr als geslachtsloze voornaamwoorden, dixit Wikipedia) doet dat duidelijk zelf ook niet. Fever Ray en voorganger The Knife drenken zich van oudsher in tribale rituelen, wickagedoe en behoorlijk op flessen getrokken spiritualiteit. Daarbij mag al eens een taboe doorbroken, een allegorisch offer gepleegd of een orgie gesuggereerd.

Voor de fans van bovenstaande stelt de nieuwe clip vast en zeker niet teleur. Een all female cast (minstens qua genderidentiteit) in excentrieke outfits die nogal cartooneske personages in hun verf zetten, gaat stevig aan de bak. Het ontvangen van een nieuw lid in hun familie schijnt gevierd te worden met een vet feestje (de nadruk ligt hier op vet), waarna een plan om de wereld te veroveren wordt aangevat. Dat blijkt dan weer te bestaan uit heftig shaken in een klein kamertje met het opschrift “The Revolution Is My Girlfriend”. Naast een hoop vadsige grappen zit hier ergens een fikse portie feminisime in verstopt – of het moet marketing zijn, vergeef ons ons cynisme of verwarring.

Muzikaal zijn we niet gevloerd. We kunnen ons best voorstellen dat IDK (I Don’t Know, dus) About You werkt in een hete club (we zullen zien wat het wordt op 15 maart in de AB), maar de geluidskeuzes zijn anno 2018 al lang niet meer zo origineel dat ze tot herhaalde beluistering aanzetten. We durven zelfs aanvoelen dat het nummer voor niet zoveel meer dient dan dansvloerknallen, onder het regelmatig meebrullen van de slogan die de titel vormt: dat is kundig gedaan, maar het is gewoon niet genoeg. Geef ons dan maar het duistere hart van If I Had a Heart of Heartbeats. Misschien is Karin gewoon opgeschoven van worstelen met xyr issues naar ze te vieren? Good for xyr, wat minder voor ons.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More