Home ReviewsAlbum Reviews Feesten met 15 jaar Voetvolk

Feesten met 15 jaar Voetvolk

by Kris Verdonck

Voetvolk is een hedendaags dans- en performancegezelschap dat ondertussen vijftien jaar bestaat. Feesten doet het gezelschap van danseres/choreografe Lisbeth Gruwez en componist/muzikant Maarten Van Cauwenberghe de komende weken in Brussel, in de KVS, BOZAR en AB. Dans, muziek en beeldende kunst gaan prachtig samen in de voorstellingen van de compagnie. Gasten zijn onder andere fotograaf Dirk Braeckman, en gitaristen Elko Blijweert en Bjorn Eriksson.

Een dansgezelschap op pakweg Pukkelpop of TW? Het zou best kunnen, en dan zal het luisteren naar de naam Dendermonde ft Voetvolk. Deze groep van Elko Blijweert, Fred Heuvinck en Maarten Van Cauwenberghe wil het traditionele danspubliek uitbreiden. Ze heeft net een stevige single uit, Into the Open. Hardcore bodyrock wordt het wel eens genoemd. Zeven dansers staan op het podium, en de muzikanten wiens bovenlijf beschilderd is, maken evenzeer deel uit van de performance. Kortom een visuele en auditieve trip onder hoogspanning. Deze zomer komt het eerste album van Dendermonde uit.

Gruwez en Van Cauwenberghe leerden elkaar kennen bij Jan Fabre. Zij als danser, hij als muzikant en performer. In 2007 richtten de twee het gezelschap Voetvolk op, waar beweging en muziek in elkaar opgaan. Sindsdien bouwde de compagnie een internationale reputatie uit.

Naast het livegebeuren heeft Voetvolk ondertussen ook al een stevige discografie opgebouwd op Rotkat Records.

The Sea Within is de muziek die bij een performance voor tien danseressen hoort. De gastmuzikanten zijn onder andere Elko Blijweert and Bjorn Eriksson. De muzikanten gaan hier aan de slag met minimale synths, ijle frequenties die gemanipuleerd worden, en veel meer.

Penelope is  gecomponeerd en uitgevoerd door Van Cauwenberghe, en klinkt als een hedendaagse versie van de New Yorkse minimalisten, denk aan Steve Reich, Terry Reilly en consoorten. Het 21-minuten durende stuk is de soundtrack bij het videowerk van Braeckman dat vanaf 3 maart bij Bozar te zien is.

Little Sleep Big Dream van Maarten Van Cauwenberghe is iets helemaal anders. De componist noemt Brian Eno, Neil Young, Can, Air, Charles Cohen, Serge Gainsbourg, Massive Attack, Tinariwen als invloeden. Het werk kwam tot stand tijdens de tournees van Voetvolk en wat daar allemaal bij hoort: taxi’s, hotelkamers, lobby’s, luchthavens en stations.

Live:

03/02 – start expo “Penelope” (Dirk Braeckman / Voetvolk) in BOZAR
24/02 – Into the Open (wereldpremière) bij AB
18/03 – Lisbeth Gruwez dancestBob Dylan bij KVS
19/03 – Everybody dances Bob Dylan bij KVS
20/03 – Eindexpo Penelope (Dirk Braeckman / Voetvolk) bij BOZAR

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More