Home ReviewsAlbum Reviews EMPUSAE – Sounds From Beyond (Consouling Sounds)

EMPUSAE – Sounds From Beyond (Consouling Sounds)

by Patsker Omaer Beguin

De verhalen van horror- en fantasieschrijver H.P. Lovecraft hebben nog steeds een grote inspirerende invloed op muzikanten en geluidsarchitecten. Empusae (Nicolas Van Meirhaeghe) liet zich voor Sounds From Beyond drijven door het griezelige scala van Lovecraft. Het resultaat is een soundtrack voor een denkbeeldige dystopische film.

Het kleine half uur durende geluidskunstwerk introduceert zich met vergeten jazzachtige populaire balzaalklanken uit de jaren dertig van vorige eeuw. De sfeer die met het zoemende gezang een vergeten duisternis opwekt, doet ons onmiddellijk aan de Engelse elektronische muzikant James Leyland Kirby denken die met zijn project The Caretaker, oude jazzpop nummers in een glitch-jasje verpakt. Empusae laat zich niet dieper verleiden tot dat soort glitch-achtige elektronica maar zoekt de duistere sferen op met krakende en scherpe drones. De golven van pulserend geruis, achtergrondgeluiden en dromerige soundscapes effenen het pad naar nihilistische luisteroorden. De vocale samples zorgen voor zéér griezelige effecten tijdens de reis in deze vreemd aanvoelende klankconstructies.

De visuele kunstenares Christel Morvan (Nesisart) creëerde een illustratie op basis van wat ze hoorde en voelde in deze troosteloze klanklandschappen. Lionel Arlen (Le 7e Oeil) vervaardigde daaruit een traditionele A5 zeefdruk van hoge kwaliteit op luxe zwaar papier in reliëf gemaakt Le 7e Oeil-logo. Deze is gelimiteerd tot honderd exemplaren met downloadcode van Sounds Of Beyond.

Empusae brengt met deze audiofilm een sterk stukje waanzin uit de donkere H.P. Lovecraft oorden. De dark ambient fans en liefhebbers van duistere muziek mogen dit pareltje niet aan zich laten voorbijgaan.

https://empusae.bandcamp.com/track/sounds-from-beyond

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More