Home ReviewsAlbum Reviews EMPUSAE FT. PETER BJÄRGO – Onus – (Consouling Sounds)

EMPUSAE FT. PETER BJÄRGO – Onus – (Consouling Sounds)

by Patrick Bruneel

Meestal hoeven we niet zo lang na te denken over een release als bij deze Onus. Meestal hoeft dat ook niet als het gaat om het solowerk van Nicolas Van Meirhaeghe, de man achter de naam Empusae. We waren meteen mee met albums als Lueur of Iter In Tenebris, beide uitgebracht bij Consouling Sounds.
Sinds het begin van deze eeuw timmert Van Meirhaeghe aan zijn donkere weg die ergens tussen drones, dark ambient en industrial zijn pad legt. Op het podium kan hij ook worden gespot bij onder meer Ah Cama-Sotz, In Slaughter Natives, Ordo Rosarius Equilibrio en Sophia.

Bij dat laatste project vinden we de Zweed Peter Bjärgo terug. Sophia was eerst een zijproject van zijn Arcana, één van de vele bands en projecten waar Bjärgo lid van is. Zijn muzikale interesses zijn dan ook breed en liggen toch wel in het verlengde van het palet dat Van Meirhaeghe bestrijkt.

De twee vonden elkaar al in 2006 met het album Proslambanomenos dat onder de groepsnaam Onus werd uitgebracht bij het huis van vertrouwen Cyclic Law.

Toen was het Peter Bjärgo die de nummers schreef en Empusea die ze van verdere instrumentale invulling voorzag. Voor deze opvolger werkten ze omgekeerd. Van Meirhaeghe reikte nummers aan waarop Bjärgo zijn stem en nog wat geluiden toevoegde.

Wellicht zit daar wel de oorzaak waardoor het in onze oren een beetje wringt. Muzikaal valt het goed mee. De vertrouwde zoektocht binnen het dark ambient-genre naar een eigen geluid. Door allerlei genrevreemde elementen – geïnspireerd door de vele andere projecten waar hij mee te maken heeft – toe te voegen, levert Empusae een verzorgd klankenspectrum af. Het lijkt in onze oren dan ook dat de opduikende stem, en wie weet hier en daar een resem klanken, als een tang op een varken fungeren.

Er mankeert gelijk iets aan deze release, zonder dat we er echt de vinger op kunnen leggen. En we krijgen maar niet uit onze gedachten, na diverse keren luisteren op andere momenten van een dag, dat we niet echt tevreden zijn over Onus. Niet erg. We zetten met veel plezier een andere release van Empusea op, waar we wel met volle teugen van genieten.

Empusae: Bandcamp / Instagram / Facebook / Website / YouTube
Peter Bjärgo: Bandcamp / Instagram / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More