Home ReviewsAlbum Reviews ELISA WAUT – Elisa Waut (Numero).

ELISA WAUT – Elisa Waut (Numero).

by Didier Becu

“One more time before you die. Just before you die, I will blow you, blow away.” Wie kent het refreintje uit Four Times More van Elisa Waut niet. Twee jaar eerder in 1984 had de band rond Hans en Elsje Helewaut en bassist Chery Derycke de Rock Rally gewonnen en op iedere jongenskamer hing er in die periode wel een poster van de zwoelste Brugse popdiva ever aan de muur. Een groep die zonder meer op haar eigen manier Belgische popgeschiedenis schreef. Bijna net geen salonpop, wel zo goed als perfect, en dus onsterfbaar. Waar heel wat minder mensen weet van hebben is hun minimal wave-verleden dat mijlenver verwijderd was van hun hitplaten Commedia en Bloom Boom.

In 1982 bracht de band (uiteraard in eigen beheer) een eerste tape uit. Acht songs (Summary Of All My Dreams is een hidden track) gemaakt met de meest eenvoudige middelen. Typisch voor die tijd. Iedereen dacht dat hij met niks grote dingen kon, en in feite deed hij dat nog ook! Zelfs in de film, met voorop The Antwerp Killer als het ideale voorbeeld. Amateurisme dat kunst wordt, simpelweg omdat het tot de essentie van de eerlijkheid is gereduceerd.

En zo deed Elisa Waut dat ook in den beginne. Alleen doodzonde dat je nu op Discogs voor de tape 450 (!) euro dient te betalen. Naar verluidt zelfs nog in slechte kwaliteit. Russia is dan ook één van de meest gezochte nummers uit het minimal wave-genre. Maar kijk, je hebt misschien niet het originele hebbeding in je pollen, maar wel de acht liedjes. Sinds kort op vinyl en mooi opgepoetst heruitgebracht door Numero: een label dat vooral uitblinkt in heruitgaven van soulklassiekers.

Een half uurtje legendarische Belpop waarin de drie West-Vlamingen hun angst voor de Koude Oorlog, de Russen en de atoomenergie wegstaken in beangstigende minimal wave. Goedkope analoge synths, vaak met een experimenteel trekje, sensueel ingezogen zoals alleen Elsje Helewaut dat kan. Zeggen dat het daarna nooit meer zo goed werd, doen we niet. Elisa Waut werd gewoon een andere band. Maar de acht songs van Elisa Waut waarin je de echo’s van New Order en andere weltschmerz-giganten in terug hoort, dien je beslist te horen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More