Home ReviewsAlbum Reviews EILAND – Eiland (Wool-E Discs).

EILAND – Eiland (Wool-E Discs).

by Patrick Bruneel

Eiland is een project dat is voortgekomen uit een voorstelling georganiseerd door Stroom en Kunstencentrum Vooruit ter gelegenheid van de full moon healing van december 2016. Bassist Bruno Coussée (Manngold, Rheinzand, Waldorf) werd gevraagd een stuk te maken en het die avond voor te stellen. Ook Gigi Masin en Laraaji zouden die avond aantreden.

Te hoog gegrepen om het in zijn eentje te doen, was Coussée slim genoeg om Marcus Scheibmaier (La Piovra) en Steve Slingeneyer (ex-Soulwax, Waldorf, One Man Party, Tracy Bonham, WWWater) aan boord te halen. Voor het visuele trommelde hij Lies Dierckx op. De performance oogstte zoveel positieve reacties dat er werd besloten om de nummers in de studio op te nemen en er, inclusief de visuals, mee op tournee te gaan.

Het spektakel zelf hebben we niet gezien, we zijn niet zo meditatief ingesteld. Het op cd neergepoote verslag daarentegen bevalt ons zeer. Drie nummers staan erop, waarbij het middelste en tevens kortste, voor een stijlbreuk zorgt maar de plaat zo wel de nodige ademruimte en frisheid bezorgt.

Opener Eden: Ohrwurm is zoals de titel aangeeft een oorwurm, maar dan wel een geslaagde en tegelijk bedwelmende ambient oorwurm. Into The Realms Of Bodhicitta is met iets meer dan vier minuten beduidend korter dan de overige nummers (respectievelijk 15 en 16 minuten en een kluts). Hier zijn echter bas en stem heel prominent, als een soort Oosters keelgezang dat de demonen moet uitdrijven.

Afsluiter Beyond Mind And Matter: A Spirit Odyssey is dan weer ware kosmische muziek, met naar onze smaak net iets te veel beat om echt te overtuigen. De benen willen niet mee en die ene hersencel die wilde dansen hebben we al lang verzopen. Het stuk past echter wel wonderwel bij een imaginaire ruimtereis zoals die ook in de bloeiperiode van de zogenaamde Berlijnse School geregeld opdook. Apollo iemand?

De cd is opgedragen aan wijlen Patrick “Kosmos” Wille De Wael. Een mooi gebaar.

Wool-e-Tapes bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More