Home ReviewsAlbum Reviews ECHOES OF ZOO – Breakout (W.E.R.F. Records)

ECHOES OF ZOO – Breakout (W.E.R.F. Records)

by Björn Comhaire

Muziek gebaseerd op het gedrag van dieren, geïnspireerd door onder andere Rage Against The Machine en geïnfuseerd met een stevige dosis adrenaline. Klanken en ritmes afkomstig van over de hele wereld en speelmethodes die aanleunen bij improvisatie zoals we die kennen uit de jazz.

© Echoes of Zoo by Designeke

Zo klinkt de eerste langspeler van Echoes Of Zoo, het kwartet rond fluitblazer Nathan Daems met Lieven Van Pée aan de bas, Bart Vervaeck aan gitaar en Falk Schrauwen op drums. Geen onbekende namen natuurlijk want ook actief in bands als Black Flower, De Beren Gieren, Sylvie Kreusch en Compro Oro. Vooral de internationale invloeden van de eerste en de laatste in de lijst horen we trouwens regelmatig terug op Breakout, luister maar naar het titelnummer of Monkey Burns Lab.

Dance Around Bullets en Adrenaline Run moesten ons de laatste maanden al warm maken voor dit album en daar is de band probleemloos in geslaagd. Het is trouwens niet al adrenaline dat de klok slaat, er is ook plaats voor rustiger werk zoals in Bull Blood Boiling en Rilke’s Panther waarin de panter waarvan sprake af en toe de keel laat grommen.

De titels van de nummers evoceren hele werelden en zorgen voor een denkbeeldig narratief bij de instrumentale nummers. Of wat moeten we anders denken van een nummer als Lab Mouse Mayhem. We horen hoe de muizen na wat gefriemel en gepruts hun kooien open morrelen om vervolgens de laboratoriuminfrastructuur onder handen te nemen en tenslotte de benen te nemen. Richting de vrijheid!

Een regelrechte Breakout dus. Of hoe kleine verhaaltjes over dieren, metaforen kunnen zijn voor uit jezelf breken, je eigen angsten en door jezelf dan wel anderen aangeprate limieten en beperkingen doorbreken. Zelfbeschikkingsrecht omgezet in muziek.

Breakout is verschenen op 5 maart bij W.E.R.F. Records en is beschikbaar als lp en via de digitale kanalen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More