Home ReviewsAlbum Reviews DWAELLICHT – Te Vuur En Te Zwaard

DWAELLICHT – Te Vuur En Te Zwaard

by Nel Mertens

Als een ep gereleaset wordt op Walpurgisnacht, dan is het niet onlogisch dat vuur er een belangrijke rol in speelt. Druppels zweet, bloed en tranen van lang vervlogen tijden werden door Dwaellicht alvast in een donkergevlamde ep Te Vuur En Te Zwaard gevat.

Het soloproject van Jeff Moss (zanger/ gitarist bij deathmetalband Moss Upon The Skull) brengt met deze release een funeral doom-sound die zwaardonkere partijen brengt die doen denken aan ontberingen, maar ook die rijk harmonische elementen etaleert, verwijzend naar eeuwenoude pracht.

Vier nummers waarin we de zwaardslagen tegen het harnas van de drums horen, maar evengoed het hardere geminnestreel van gitaartokkels.

Titeltrack Te Vuur En Te Zwaard klinkt traag en daardoor ook sober in zijn volle hardheid, maar loodzwaar. De ademruimtes in het nummer, voorzien dramatiek en maken dat deze opener een theatrale indruk nalaat. Die diepe riffs en rauwe vocals van Moss die je aders doen rillen, hoor je in de vier tracks weerkeren. Als fundament van Dwaellicht, sleurt dit ons, naast het orgelgeluid, ook in Het Duistere Licht (dat in 2016 al verscheen als demo) mee.

De Dans Der Vlammen is een knap instrumentaal, akoestisch intermezzo, waarin alle rauwheid van de drums, stem en gitaarriffs achterwege gelaten werden, waarna Vorst nog zo intens zwaar bij ons binnenkomt. Hamerende drums, tikkende cimbalen, straf snaarwerk en de Nederlandse teksten laten je als een fluisterend geschreeuw wegzinken in een duistere, krachtige pracht die dieper reikt dan de ondergrond.

Fans van Mournful Congregation en Evoken bijvoorbeeld, zullen deze Dwaellicht-release graag in huis halen. Te Vuur En Te Zwaard is dan ook digitaal, op cd (bij het label Cavernous Records) en in gelimiteerde editie op paarse cassette (bij het label Back From The Grave Tapes) verkrijgbaar, waarbij je ook de teksten in het boekje terugvindt.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More