Home ReviewsAlbum Reviews DONDER, HEL & HAGEL – Parkveld Blijft (Eigen Beheer)

DONDER, HEL & HAGEL – Parkveld Blijft (Eigen Beheer)

by Gert Vanlerberghe

Net als zowat overal in Vlaanderen slaat ook in Heverlee de bouwwoede toe en dat stoot heel wat bewoners en activisten tegen de borst. Booswichten van dienst zijn deze keer het Leuvense stadsbestuur, de Intercommunale Interleuven en de projectontwikkelaar Extensa.  Ook die van de Leuvense new wave band Donder, Hel & Hagel zijn boos en ze dragen hun nieuwste single volledig op aan de urgentie rond het Parkveld.

De lyrics bestaan uit een paar haastig bij elkaar geschreven slogans, flarden pamflet en zelfs een uitnodiging voor een Fiesta Partigiani, een evenement op 10 augustus waarop ook Donder, Hel & Hagel zal optreden. De muziek is helaas van al even vluchtige aard als de teksten. Weinig new wave fans gaan hier echt door worden geraakt. De eendimensionale sound zal waarschijnlijk eerder de liefhebbers van kraakpandpunk bekoren, al is ze daarvoor misschien niet krachtig genoeg.

Toch kan het gejaagde ritme ons ergens wel smaken, en hoewel we niet willen zeggen dat dit voor een protestsong ‘ideaal’ is – daarvoor zijn er veel straffere voorbeelden hen voorgegaan – zal Parkveld Blijft toch maar weer mensen op de been te krijgen om te strijden tegen een door winst gemotiveerde beslissing van enkelen waar geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat. Ook al heeft de Vlaamse regering voorlopig geen interesse in deze herbestemming van het Parkveld, het is volgens de actievoerders van belang om alert te blijven.

Begrijp ons niet verkeerd. Voor een stevige portie diy-muziek zijn wij altijd – of toch meestal – te vinden. Ook wat engagement nu en dan is onze meug. Aangezien het bij geëngageerde muziek zeker niet de muziek zelf is die op de eerste plaats komt, zouden we zeggen: geslaagd. Of we Parkveld Blijft van Donder, Hel & Hagel nog een tweede keer zullen beluisteren, is dan weer een heel andere vraag.

Op 10, 11 en 12 augustus vindt op het Parkveld in Heverlee een weekend plaats boordevol muziek, workshops, veganistisch eten, film en info. Het festival wordt georganiseerd door de actiegroep Parkveld blijft natuurlijk! en Climaxi vzw. Iedereen is welkom.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More