Home ReviewsAlbum Reviews DØD – Nightmares By Imprisoned Soul (Noctivagant)

DØD – Nightmares By Imprisoned Soul (Noctivagant)

by Patsker Omaer Beguin

Net nu het lentezonnetje eindelijk eens doorbreekt krijgen we een portie duister gefluister van Død tussen de oren geduwd. Død is het geesteskind van de Hongaar Attila Iváncsik. De misantropische dark ambient klanken van Ivàncsik werden al in het verleden (vanaf 2009) op ons losgelaten onder de alias Prosector.

Parallel met Død creëert Iváncsik ook ambientweefsels onder de naam Twilight Of Emptiness. In 2020 verscheen de ep van Død (op gelimiteerde cassette) Lost Souls Of The River. Al dat harde werk leidde tot de cd release van het volwaardige debuut Nightmares By Imprisoned Soul op het Amerikaanse dark ambient label Noctivagant.

Het staat buiten kijf dat Død de luisteraar wil meesleuren in een waas van diepe, duistere klanken. Nightmares By Imprisoned Soul staat boordevol intense donkere soundscapes. Het kommer en kwel gevoel wordt versterkt door de spookachtige elektronische wendingen die dit album een eigenzinnig kenmerk geven. Uit het bijna oneindige duister bad van klankconstructies wringen zich zowel engelachtige stemmen als gegrom en gerochel van angstaanjagende gedrochten naar de oppervlakte. De dreiging die tijdens de tracks opduikt is bijna buitenaards.

Iváncsik gidst de luisteraar met Nightmares By Imprisoned Soul doorheen rituele fragmenten en etherische werelden met schrikwekkende dreunen, doffe hartslagen en etherische koor soundscapes. Op de achtergrond verschijnen tussen de obscure klankweefsels geluiden van marteltuigen, gekrijs en gekreun. Død braakt hier een uitgebalanceerde soundtrack over dood en verderf uit. Het album is een sonische weerspiegeling over de onzekerheid van de lijdende mens welke moeite heeft om te leven met twijfel en troebelheden.

Nightmares By Imprisoned Soul is een sterke dark ambient uitgave geworden. Het album leunt qua sfeer en intensiteit dicht aan bij één van de ultieme dark ambient klassiekers Horror Vacui van het Zweedse Mortaur uit het jaar 2002. De fans van donkere elektronische werelden, waar nachtmerries de norm zijn, gaan hier een flinke brok aan hebben. We zijn alvast in ons nopjes met dit fascinerende stukje duisternis.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More