Home ReviewsAlbum Reviews DESTROYER – Ken (Dead Oceans)

DESTROYER – Ken (Dead Oceans)

by Hans Vermeulen

De Canadees Dan Bejar is dan wel een old New Pornographer, hij is vooral al 22 jaar lang een Destroyer. Ken is al aan cd nummer 15, en dit ‘ken’ al tellen. Bejar heeft een erg kenmerkende stem die zich uitstekend leent voor het soort romantische kunstpop dat hij telkenmale feilloos weet neer te pennen. Warme klanken, synthesizers en grandioze arrangementen vormden steevast de basis voor straffe platen waarvan Kaputt (2011)misschien wel het exponent vormde.

In Sky’s Grey gaat hij op heerlijke wijze op zoek naar de nieuwe Oliver Twist. Zoals hij de titel croont doet hem dat niemand na…. Ondanks de grijze lucht komt een zwoel zomers gevoel in onze richting aangewaaid…. Met een prettig aanvoelend mistralwindje. Tinseltown Swimming in Blood en In The Morning zijn pure New Order, maar dan wel op redelijk magistrale leest geschoeid. Verbluffend hoe deze pure eightiesklanken toch Prefab Sproutsgewijs eigentijds aanvoelen. Opzwepende broeierige electronica. Cover From The Sun profileert zich dan meteen Pixiesgewijs als de perfecte poprocksong. Pure Bossanova. Downtempo dan met Saw You At The Hospital. Your mind was on fire… rustige pianomuziek met een meerstemmig koortje. Fijnbesnaard.

“Some bullshit for the night” zingt Bejar in A Light Travels Down The Catwalk, een briljant staaltje Chromatics voor gevorderden. En horen we niet Disintegration Cure in een klaterend Rome? Pure euforie en voetengestamp als Sometimes In The Worldopnieuw de elektronica opzoekt. Zo simpel als het groot is, maar wat voelen we ons instant lekker! In een door een overstuurde gitaar gedragen Ivory Coast blijft de toekomst er tekstmatig rooskleurig uitzien, like a rolling stone. De basdrum is echter een pak dreigender dan op de rest van de plaat. Good things come for those who wait forever. Hmmm iets om over na te denken.

Zwakke momenten maken geen kans op Ken. Afsluiter La Règle du Jeu schuift op richting Anna Meredith, maar dan in een schaamteloos popkleedje. Zoals hij de songtitel zingt lijkt hij eerder in het Frans te vloeken, wat eigenlijk ongemeen grappig overkomt.  Wij vloeken keihard mee want Destroyer slaat in als een elektronicabom en nestelt zich gegarandeerd in onze top tien. Spread the word!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More