Home ReviewsAlbum Reviews DE RAND – R0 (Eigen Beheer).

DE RAND – R0 (Eigen Beheer).

by Luminous Dash

Wie de Belgische hiphopscene een beetje volgt had ongetwijfeld reeds begin vorig jaar de Brusselse nieuwkomers van De Rand op de radar: Hun Prisma ep liet toen al een erg veelbelovend geluid horen, al viel er zeker ook nog wel het een en ander te bekritiseren. Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en is de groep twee leden armer, maar op hun begin september verschenen langspeel-debuut R0 valt al heel wat minder af te dingen.

Waar Prisma het flow-gewijs nog vooral moest hebben van een quasi-ononderbroken spervuur aan lettergrepen, mag er op R0 al eens geademd worden; en ook de beats van MF Rouge zijn er met rasse schreden op vooruit gegaan. Bovendien zijn ook de teksten volwassener geworden: op R0 geen platte stoerdoenerij of puberale gangster-clichés waar het genre zo vaak onder te lijden heeft, maar wel frisse metaforen, originele culturele referenties en een gezonde dosis aan zelfreflectie, maatschappijkritiek en wijze levenslessen.

De beats op R0 zijn grotendeels harde trap-bangers, rauw en donker als de stad in de nacht, voortgedreven door zware 808’s, rollende bassen en de minimalistische melodie-lijnen die het genre typeren. Ook de flows doen vaak eerder vertrouwd aan en roepen bij ons regelmatig associaties op met stadsgenoten als Stikstof en de mannen van Six O Clock Gang, maar het moet gezegd: er zijn slechtere referenties denkbaar. Ongelofelijk origineel of vernieuwend is R0 dus niet meteen, maar wel strak en on point, en door de band genomen ook aanstekelijker dan de gemiddelde griepepidemie.

Het is dan ook een beetje ironisch dat De Rand het dichtst bij een echt eigen geluid komt op de momenten waar het er wat rustiger aan toe gaat. Zo is de nieuwste single Attitude 100 gewoon een heel erg mooi nummer waarop de groep zich kwetsbaar durft op te stellen, en dat met uitstekend resultaat.

Hetzelfde geldt tenslotte voor TNT, de laatste track van het album (geproducet door Dypsa), die we nog het best kunnen omschrijven als een soort van hip hop piano-ballade, en waar naar onze eigen bescheiden mening misschien nog het meeste potentieel in zit om het tot radiohit te schoppen. Al bij al heeft De Rand met R0 een heel erg verdienstelijk album gemaakt waarmee het trio met kop en schouders boven vele andere Vlaamse hiphopformaties uitsteekt. Als ze in de toekomst nog net dat ietsje meer op zoek durven gaan naar zichzelf, dan zou die toekomst er wel eens erg mooi uit kunnen zien.

Bram Langmans

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More