Home Belgisch WATERFRONT: BARST

WATERFRONT: BARST

by Bart Verlent

Sinds zijn debuut in 2015 met Re:Source, werkte Bart Desmet van BARST keihard om zijn visie tot leven te brengen. Om het brutale en het subtiele, het vuile en het schone, de chaos en de rust, de medeklinker en de dissonant over te brengen, experimenterde BARST met effecten, loopers, synths, gitaren en al wat voorhanden was. Op het podium krijgt hij de hulp van een resem bekwame muzikanten, zo kan je BARST aan het werk zien tijdens Waterfront op zaterdag 5 oktober in de Gentse KASKcinema om 18u.

Hoe moeten we jouw/jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Als een ontdekkingsreis, altijd op zoek naar nieuwe paden om te bewandelen. Met vooral een grote dankbaarheid. In staat te mogen zijn om platen te maken, in waanzinnige venues of even zotte locaties te kunnen/mogen spelen. De BARST-trip is begonnen met een eerste concert in januari 2015, sindsdien heb ik al met de meest mooie mensen mogen samenwerken, 4 vinyl releases uitgebracht bij Consouling Sounds, tapes in limited edition mogen uitbrengen, 4 x in de fokking AB mogen spelen, in een abdij en een kerk, in bunkers aan zee, 2 x op Dunk!festival en ga zo maar door. Het is vooral een geschiedenis van grote dankbaarheid.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jouw passie is?
Ik weet niet wat het is. Het is een noodzakelijk gegeven, ‘a need to do’. De drang om nieuwe dingen te maken is altijd aanwezig. Dat zit al heel mijn leven onder mijn vel. Tot de laatste snik, dat is passie zeker?

Wat maakt volgens jou de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek? Ik zou het eerlijk waar niet weten.

Wie zijn jouw inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven moeten worden?
Inspiratie komt altijd van alle kanten binnen. Niet echt één iemand door wie ik word geïnspireerd, ook niet door een welbepaalde stroming of zo. Ik ben een spons. Van Reich over 65daysofstatic over hip-hop en sludge-metal. Overzal zijn wel mensen die me kunnen raken met wat ze doen en natuurlijk zijn er altijd de muzikanten met wie ik kan/mag samenwerken. Die inspireren me mateloos.

Met welke band of artiest worden je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wil?
Ik heb ook hier, totaal geen idee. Ik probeer ook te vermijden om dingen absoluut niet te willen.

Voor welke band willen jullie/jij graag het voorprogramma spelen en waarom?
Goh, eigenlijk werd dat al aardig ingevuld dit jaar met voorprogramma’s voor dälek en Grails. Openen voor Thurston Moore, dat zou nog een mooie zijn. 

Wat maakt jullie/jou anders dan andere bands?
De onvoorspelbaarheid. Bij BARST weet je nooit wat er staat te gebeuren. Elke show is anders. Elke keer opnieuw is het een avontuur. Het voortdurend veranderen van live bezetting, daar hou ik ook van, houdt het zo spannend, zowel voor de anderen als voor mezelf, er komt geen sleur op.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Een nieuw album uitbrengen! Hard bezig aan nieuwe muziek die zal komen in het najaar van 2020, op Consouling Sounds natuurlijk.

Welk album kunnen jij ‘on repeat’ beluisteren?
Ik kan Theory of Machines van Ben Frost hele dagen, aan één stuk door, beluisteren. Wat een geweldig stuk muziek zeg.

En wat is jouw/jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Ook dat verandert de hele tijd. Alles gaat in golven. Er komen platen bij, er gaan platen weg. Dat evolueert voortdurend.

Met wie zouden jij het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Maakt niet uit. Iedereen heeft een interessant verhaal. Je hoeft enkel moeite te doen om te luisteren.

FACEBOOK/BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More