Home ReviewsAlbum Reviews DE RAND –Prisma ep (Eigen Beheer)

DE RAND –Prisma ep (Eigen Beheer)

by Luminous Dash

Hiphop behoort grappig of combattief te zijn: vermorzel me met je taal of je waarheden. Het gezelschap De Rand beschrijft hun teksten als doordacht en met humor doorspekt.

We moeten dat bevestigen: er zitten pittige spitsvondigheden (DNA=Doe Nie Anders) en hier en daar een uitdagender denkwerkje in de lyrics. De gebruikelijke tegendraadse lettergrepen klinken zelden geforceerd, al is er nog ruimte voor meer originaliteit. Absoluut fijn is dat de nummers niet opgetrokken zijn uit louter sterk bekkende verzen die met een “Wij Zijn Geweldig”-refrein kunstmatig als bij elkaar horend geframed worden. Nee: er worden verhalen verteld, thematisch gebouwd: De Rand lijkt inderdaad hard gewerkt te hebben om hun goede ideeën aan te vullen tot volwaardige nummers.

Ook marketinggewijs zit het allemaal snor: de taglijntjes van Taktiek, DNA en (personal favorite) Bien Cuit zing je halverwege de eerste luisterbeurt al mee. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit live prima zal werken.

Minpunt zijn helaas de beats. Waar ze deze “zwaar en zelfgeproduceerd” noemen, kunnen we enkel hopen dat dit ook een voorbeeld van “met humor doorspekt” is. De drum- en baslijnen lijken het eindwerk van de cursus “Introductie tot Ableton Live” en konden ons nergens echt boeien: geen tempowissels (waar DNA luid om schreeuwt), geen originele geluiden, geen speakers die nieuwe trucjes leerden.

De Rand voelt op de ep aan als een collectief met veel potentieel, maar dat is nog niet ten volle gerealiseerd. Absoluut beluisterbaar en zelfs genietbaar, maar voor het potten breken zullen we moeten wachten op hun volgende release.

Nick Nullabee.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More