Home ReviewsAlbum Reviews DD SANCHEZ – StrAnGe (Dancedelicd)

DD SANCHEZ – StrAnGe (Dancedelicd)

by Nel Mertens

Dirk Da Davo is één van de groten in de Belgische elektronische muziek en dan denken we vooral terug aan The Neon Judgement. Die (door corona) uitgestelde reünie is niemand vergeten uiteraard, maar Da Davo zat ondertussen ook niet stil, want hij bleef muziek maken met Neon Electronics, samen met Jean-Marie Aerts onder de gezamenlijke noemer DDDJMX en ook met zijn recenter project DD Sanchez.

Zijn kleurrijke kompaan voor dat project, ontmoette hij tijdens zijn reis door de VS, op het Burning Man Festival. De van oorsprong Mexicaanse bassist Sanchez groeide op in Las Vegas en de twee raakten al snel aan de praat over muziek. Er volgden jamsessies, opnames en in 2019 ook hun eerste gezamenlijk ep Z. De Z van zuiders…? Het was wellicht de zuiderse omgeving en misschien ook wel de tequila die leidde tot de donkere popdiscosound die ze samen als DD Sanchez wisten neer te zetten!

Daarna gingen ze elk weer even hun eigen weg. Sanchez toerde rond met zijn Mexicaanse sidekick band El Caballo en Da Davo focuste zich op zijn cursus Spaans. Tot het virus zich begon te verspreiden. Ze besloten samen onder te duiken voor dit aanvallende virus en ontmoetten mekaar in Punta Mita in Mexico om opnames te maken in hun strandhuisstudio. Waarom klinkt een lockdown plots veel minder erg? Maar toch maakte dat virus het leven zeer vreemd en ongewoon voor iedereen. De titel van hun nieuwe album StrAnGe (en eigenlijk ook iedere track) verwijst dan ook puur naar dat gevoel. “En de gemaakte audio-opnames klinken als Dark Mex Tex! Dat is inderdaad heel erg ‘StrAnGe’!”, voegt het duo daaraan toe.

Het duistere synthlijntje is er, maar vervaagt meteen met het prominente snaarwerk in When Strangers Pass By. Ze trillen diep en triggerend en het ritme klinkt warm en funky. “Rattle snake – Angel face –  More or less I confess – Cruel justice From the west – Behind the corner – When strangers pass by …”

Van dit nummer vind je ook een lange instrumentale versie en een radio edit op het album terug.

De tekst leenden ze van Jim Morrison (The Doors), maar op muzikaal vlak deden de heren er vervolgens volledig hun zin mee. People Are Strange klinkt een stuk grimmiger maar even vanzelfsprekend als de natuurlijke afstand die we in eerste instantie houden van mensen of situaties die vreemd aanvoelen. “No one remembers your name when you’re strange…” De gedachte is beangstigend. En die ondertoon zit ook knap gevat in het muzikale plaatje dat DD Sanchez daarrond neerzet.

Grow Strange lijkt ons de ideale soundtrack voor Dias De Los Muertes, met begeesterende klankeffecten op de snaren die zich vervormd plooien rond de ritmes die creepy klinken, bij de onmenselijk metamorfe vocals. Ook al bezit deze track amper een (conventionele) songopbouw, toch is dit een van onze favoriete geluidservaringen!

De instrumentale track How Strange Can You Get wordt gedreven door ritme en kan qua sfeer alle kanten op. Zo lang het maar onder een broeierig hete avondlucht is en op een strand met zand dat de warmte van overdag uitademt.

Rainbow en Shine The Light, twee nummers die reeds in 2019 verschenen op de ep Z, krijg je als bonustracks.

In zwart zit alle kleur vervat en dus ook in Dirk Da Davo. We gaan dit in geen geval vergelijken met The Neon Judgement, maar laat ons aannemen dat die ontmoeting in 2018 met de – toen nog – vreemde Sanchez er voor zorgde dat die kleuren konden versmelten in dat donkere Mex Tex geluid, zoals ze het noemen. DD Sanchez huist twee mannen met een heel andere achtergrond, die samen andere, mooie horizonten creëren. Met een zuiderse droge wind en wat pit van chili er bij. Niet zo vreemd, toch?

Het digitale mini album StrAnGe is verkrijgbaar via Bandcamp. (Her)lees hier ook ons artikel over DD Sanchez’ debuutep Z.

Facebook Dirk Da Davo / Website Dancedelicd

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More