Home ReviewsAlbum Reviews CASSANDRA JENKINS – An Overview On Phenomenal Nature (Ba Da Bing Records)

CASSANDRA JENKINS – An Overview On Phenomenal Nature (Ba Da Bing Records)

by Peter De Bruycker

Cassandra Jenkins overtuigt en verrast met haar tweede soloplaat, An Overview On Phenomenal Nature, een kort album vol uitwaaierende folkpop.

Jenkins groeide op in het folkmilieu van de Amerikaanse oostkust en waagde zich halfweg 2010 aan een solocarrière. Ze tourde als sessiemuzikant met Eleanor Friedberger, Lola Kirke en Craig Finn. In 2019 repeteerde ze met Purple Mountains, tot het plotse overlijden van David Berman.

Bermans tragische dood maakte diepe indruk op haar. In een aantal nummers herinnert ze aan hem, zoals in het gefluisterde Ambiguous Norway. Verlies en heling zijn thema’s doorheen het album. Niets verdwijnt echt, vindt Jenkins, het verandert enkel van vorm. Een wijsheid die ervoor zorgt dat de sfeer van het album eerder hoopvol dan treurig is.

Van bij opener Michelangelo weet ze met haar zachte stem en lyrische teksten een bijzonder gevoel van intimiteit op te wekken. Dit werkt vooral als ze de luisteraar meeneemt in kleine, leerrijke ontmoetingen met bekenden en vreemden. Die zijn vol goede raad: “Baby, go get in the ocean/The water, it cures everything”, klinkt het in New Bikini, maar wat doe je daarmee als onderhuids van alles broeit en borrelt?

Hoogtepunt is de sfeervolle single Hard Drive waarin Jenkins vertelt over vier gesprekken. Een conversatie met een suppoost op een kunsttentoonstelling, een boekhouder ergens op café, een rij-instructeur en een holistische therapeut op een feestje. Mijmerend en sussend beloven ze dat het allemaal goed komt: “We’re gonna put your heart back together. Are you ready?” Opvallend is de spreekstem die ze gebruikt, alsof ze je toespreekt tijdens een lange autorit, enkel voor het crescendo schakelt ze over op zangstem.

Nog meer ingetogenheid krijgen we met Hailey waarin ze haar bewondering voor Hailey Gates, de actrice en journaliste met wie ze bevriend is, bezingt. Evengoed zijn de arrangementen weids en wisselt elektrische gitaar af met dromerige sax, synths en strijkers, zoals in het fraaie Crosshairs. Of we krijgen ambientgeluiden zoals in de instrumentale afsluiter The Ramble, compleet met kinderstemmen en kwetterende vogeltjes.

Een zekere grootsteedse “terug naar de natuur” zweverigheid loert om de hoek, hoewel ze daar zelf net zo goed subtiel de draak mee steekt. In ieder geval, voor wie houdt van intelligente folkpop die een raadselachtige, intieme en troostende sfeer ademt, is An Overview On Phenomenal Nature een prachtalbum.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More