Home ReviewsAlbum Reviews BLUE GORILLA – One Big Mess

BLUE GORILLA – One Big Mess

by Felix Sandon

“Het is een grote puinhoop”, zo omschrijft Blue Gorilla zelf zijn ep One Big Mess. Daarmee bedoelt hij niet dat het opnameproces helemaal mislukt is en de plaat onbeluisterbaar, maar dat zijn spontaan opgenomen rocknummers ruw en ruig, onafgeborsteld en oprecht zijn.

A Pleasant Conversation knalt/suist/knettert dan ook meteen uit de luidsprekers als je deze ep afspeelt. De heer Gorilla verspilt geen seconde en vuurt zijn muziek op je af met een zweterige intensiteit waar geen ontkomen aan is. Die aanpak gaat echter slepen in het hijgerige tweede nummer Simply Stuck Inside, dat klinkt als iemand die op een optreden veel te dicht bij je komt en maar in je oor blijft zeuren. Gelukkig keert hij daarna met One More Time And I’ll Be Done terug naar de snedigheid van de opener.

Toch lijkt dat een opbouw naar een explosie die nog moet komen. Die ontploffing blijft uit, net als in opvolger We All Mess Up (One Way Or Another), die niets met Blondie te maken heeft. Daarin gaat de machine simpelweg aan het sputteren. In het slot slaat de Blauwe Gorilla een andere weg in en krijgen we een verschillend geluid te horen, met intrigerende soundscapes en woorden die van een opgedolven cassette lijken te komen, maar dan is het nummer alweer voorbij.

Still Loyal To You gaat op die ingeslagen weg verder. Zo sluit deze ep af met een heel ander geluid dan waarmee ze begon: de muzikale doe-het-zelver laat zijn gitaar klateren terwijl hij de titel als een eindeloze liefdesverklaring in de microfoon fluistert.

De poort van de zweterige garage waar A Pleasant Conversation het levenslicht zag zwaait open, het zonlicht valt naar binnen en de wereld maakt kennis met Blue Gorilla.

INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More