Home ReviewsAlbum Reviews BERT DOCKX  – Ghosts (Unday Records)

BERT DOCKX  – Ghosts (Unday Records)

by Fabris Lemant

De boze geesten en demonen kregen gewonnen spel wanneer Bert Dockx na een verpletterende show in de Roma met Flying Horseman mentaal en fysiek crashte. Een pijnlijke rug en een psychische breakdown deden hem besluiten niet meer live te spelen en te stoppen met muziekmaken. We schrijven oktober 2021.

Na een tijdelijke break besloot Dockx in 2022 de gitaar opnieuw ter hand te nemen en begon hij nieuwe nummers te schrijven. De Antwerpse masterclass-gitarist die als muzikale kameleon vaak verschillende gedaantes aanneemt (Flying Horseman, Dans Dans, Ottla) balanceert op Ghosts tussen altrock, zweverige instrumentale klanken en duistere indie.

Alle muzikale puzzelstukjes van zijn vorige bands vallen in Ghosts samen en dat hoeft niet te verwonderen als je weet dat hij opnieuw samenspeelt met de zusjes Loesje en Marta Maieu en zijn andere kompanen Louis Evrard en Max Dobbertin. Het kwintet zal voortaan live spelen onder de naam Bert Dockx Band. Wie deze klasbakken al aan het werk zag, weet dat ze als geen ander het live-métiers beheersen.

Bert Dockx Band © Alex Schuurbiers

Ghosts is een plaat van wederopstanding na een periode van twijfels en tegenslagen in de rollercoaster die het leven is. De muren en het dak van het huis werden weggeblazen maar de fundamenten bleven overeind. Het resultaat zijn zeven parels die na elke luisterbeurt wat meer gaan schitteren.

Laag per laag werken de nummers naar een climax waarin de Bert Dockx Band ons meeneemt op een muzikale reis zonder weerga en waarin het gitaarspel van de oppermeester zelden zo goed klonk. Eenvoud in al zijn schoonheid , het is een deel van het handelsmerk, maar instrumentale duistere uitbarstingen zijn dit evenzeer. Planets en favoriet More Love etaleren dit.

Producer Philip Weinrobe (Arianne Lenker, Kings of Convenience) mocht de finale mix van de plaat op zich nemen.  Het zou naar verluidt de eerste keer zijn dat Bert Dockx een afgewerkt product toevertrouwd aan iemand anders.  Deze straffe plaat gedijt het best met een kopje straffe koffie en de opkomende zon of tijdens de diepe donkere nacht in een bruine kroeg.

Bert Dockx Band LIVE

28/10 – 4AD, Diksmuide
01/11 – Ancienne Belgique, Brussel
02/11 – Gebouw T, Bergen-Op-Zoom (NL)
11/11 – De Studio, Antwerpen
17/11 – Hnita Jazz Club, Heist-Op-Den-Berg
08/12 – Viernulvier, Gent
14/12 – Wilde Westen, Kortrijk
11/01 – Ter Vesten, Beveren

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More