Home ReviewsAlbum Reviews BAXTER DURY – I Thought I Was Better Than You (Heavenly Recordings/PIAS)

BAXTER DURY – I Thought I Was Better Than You (Heavenly Recordings/PIAS)

by Kris Van den Bossche

Als je je plaat begint met “Hey daddy, who am I?” en je familienaam Dury is, vraag je er dan niet om? Slaagt Baxter Dury er in om met zijn nieuwe album zijn voornaam op de kaart te zetten?

Een bastaard van Gainsbourg kan hij alvast ook zijn in de openingstrack So Much Money. Een vragend begin gevolgd door strijkers op een ritme box en een gezongen thema. Daarna de parlando van Baxter in dialoog met de uitbestede zang. Dury’s stem heeft wel het doorleefde timbre dat zijn stamboom en levensloop doet vermoeden. Maar zingen doet de zoon van Ian Dury niet zelf, daar heeft hij personeel voor, o.a. vaste zangeres Madeline Hart.

Baxter Dury – I Thought I Was Better Than You – artwork

Aylesbury Boy is dansbaar en gaat voort met de parlando vergezeld van een pianoriedeltje. “Say yah” Een terechte single voor de plaat. Celebrate Me is laidback maar tekstueel wel scherp geurend: “I’m drowning in these urine lakes. Celebrate Me, I wanna be the one.”

Muzikaal missen we die scherpte, ook de bijdrage van zoon Kosmo kan het tij voor pa Baxter niet keren. Producer Paul White (Charlie XCX) kan van dit materiaal ook geen goud maken.

Léon heeft blijkbaar de zonnebril van pa gestolen en heeft een vervormd en vertraagde brug. “She crashes the car into a much bigger one” is de opstap voor Crashes, maar klinkt minder spannend dan de titel.

In Sincere wordt de tape stilgelegd, wat draagt deze track bij tot de plaat behalve het idee van zelf-sabotage? Pale White Nissan kabbelt ook maar verder en kan niet veel meer begeesteren dan de gelijknamige auto. In Shadow is Baxter “Prisoner of famous parents”. Geeuw.

De plaat sluit af met Glows, een kampvuur-liedje dat wij op een scouts-avond verdienstelijk zouden noemen voor de jongen met de totem Aardige Hinde. Baxter komt er hier vocaal zelfs niet meer aan te pas.

De plaat mag dan goed klinken als een kruising tussen Gorillaz en een laid back rasta-man parlando à la Gainsbourg, maar heeft helaas weinig of geen songs die kunnen boeien.

Benieuwd of Baxter Dury live kan beklijven? Het zal een goeie dag moeten zijn en van een andere plaat moeten komen.

Baxter Dury speelt op de Lokerse Feesten op de dag van Blur (8 augustus) en is headliner in de Botanique (8 oktober).

Baxter Dury: Facebook | Instagram | Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More