Home ReviewsAlbum Reviews BALOJI- 137 Avenue Kaniama (Bella Union)

BALOJI- 137 Avenue Kaniama (Bella Union)

by Wout Meganck

Een nieuwe Baloji is telkens een soort wereldreis door de muziek met heel veel Afrikaanse sfeer, alle wegen leiden blijkbaar naar Lumbumbashi. Baloji is geboren in Afrika groeide op in België. Hij brengt een super mix van Afro-Amerikaanse , Europese en Afrikaanse muziek.

Baloji is duidelijk schatplichtig aan een aantal Afrikaanse grootheden: Fela Kuti is prominent aanwezig ook Myriam en Amadou en zelfs Youssou ’n Dour zijn niet ver af.

Elke luisterbeurt levert nieuwe ontdekkingen op, zowel wat stijl maar ook wat invloeden betreft.

Zombie, het eerste nummer start in Fela Kuti-stijl maar al na een minuutje of zo komen al die andere invloeden voorbij; we ontdekken ook hiphop en 90’s-techno, 70’s- disco , beetje bossa nova… u hoort het veel nummers op dit plaatje is opnieuw zeer dansbaar.

Probeer maar eens stil te blijven zitten bij Glossine of bijv. L’hiver Indien. Zodra je in het juiste ritme zit kan je proberen je de teksten te analyseren , de thema’s zijn – in tegenstelling wat de muziek doet vermoeden-vaak eigenlijk heel serieus, maatschappijkritisch zelfs, in Soleil De Volt heeft Baloji kritiek op de Congolese overheid die de zo nu en dan de het internetgebruik beperkt door nu en dan de 3G-ontvangst af te sluiten.

Waar de aanhef van het album er boenk op is, gaat de vaart er naar het einde wat uit. Een tip: luister dan nog eens naar Glossine-ZombieBipolaire of Spotlight n en je zal merken dat je ook de rest zal laten opstaan. Bij donkere regenachtige dagen brengt deze muziek direct wat zon binnen, bij warme temperaturen zijn de cocktails van de festivals niet ver af.

Baloji , op 28/03 te zien in Gent, en op 30/4 op Les Nuits Botanique

Facebook

Website


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More