Home ReviewsAlbum Reviews ANNA BUTTERSS – Activities (Colorfield Records)

ANNA BUTTERSS – Activities (Colorfield Records)

by Patsker Omaer Beguin

Er zijn zo van die muzikanten waarvan men zo goed als nooit heeft gehoord, en die met hun debuutalbum onmiddellijk laten horen dat er nog totaal geen slijtage zit op talent met een scherp oog voor experimentele en vernieuwende muziek. Anna Butterss is ten eerste bassist maar ook componist en multi-instrumentalist. Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Adelaide (Australië) maar heeft sedert 2014 haar uitvalsbasis in Los Angeles.

Wat onmiddellijk opvalt op Activities zijn de genre overschrijdende nummers waarbij er een groot instrumentarium gebruikt wordt. Het album wordt in een avant-garde saus geduwd die echter onverwacht de toegankelijkheid versterkt. Butterss’ basspel is zowel stuwend als fluweel. Ze voorziet de muziek van een lading experimentele licks waarbij de vergelijking met de Europese basvirtuoos en levende jazzlegende Eberhard Weber voor de hand ligt. Het album flirt tijdens de fascinerende en sfeervolle tracks met jazz, fusion, elektronica, rock en wereldmuziek. Op het aanstekelijke nummer Doo Wop zijn de psychedelische popmuziek invloeden sterk aanwezig zonder het experimenteel randje te vergeten.

Activities is een album dat staat als een betonnen bunker. Butterss dwarrelt losjes uit de pols doorheen diverse stijlen en sferen waarbij ze ook nog eens op een (aangenaam) speelse en interessante wijze een resem klanken en improvisaties tevoorschijn tovert. Haar werk en ervaring als ondersteunende muzikant zowel in de studio als live bij onder andere Phoebe Bridgers, Jenny Lewis (Rilo Kiley), Madison Cunningham, Jeff Parker (Tortoise), de saxofonisten Chris Speed en Walter Smith III, jazzdrummer Makaya McCraven (The Bobby Broom Trio) en Bright Eyes blijken hier van onschatbare waarde.  

Op dit ongelofelijk bruisende album leveren Josh Johnson (altsaxofoon), Ben Lumsdaine (drums), Christian Euman (drums) en Pete Min (percussie) een minimale bijdrage naast Anna Butterss, die staande bas, elektrische basgitaar, piano, Rhodes piano, analoge en digitale synthesizers, drums, percussie, drumprogrammering, fluit en zang voor haar rekening neemt.

Activities is een dikke aanrader voor iedereen die van met jazz geïnjecteerde uitdagende muziek houdt. We gaan zeker nog van deze talentvolle dame horen. Activities is een overweldigend debuut.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More