Home ReviewsAlbum Reviews XMAL DEUTSCHLAND – Early Singles (1981-1982) (Sacred Bones Records/Konkurrent)

XMAL DEUTSCHLAND – Early Singles (1981-1982) (Sacred Bones Records/Konkurrent)

by Bart Verlent

Hoewel het Duitse Xmal Deutschland maar een kleine tien jaar heeft bestaan, zorgde deze gothic/postpunk band voor heel wat inspiratie. Anja Huwe en co werden pas echt bekend met hun debuutplaat Fetisch uit 1983 die op het legendarische label 4AD werd uitgebracht net zoals opvolger Toscin. Voor het album Viva tekende de band bij Phonogram en werd de sound iets toegankelijker. Blijkbaar was niet iedereen in de groep tevreden met die grote verandering en Manuela Rickers, Fiona Sangster en Peter Bellendir stapten uit de band. In 1989 verscheen het laatste album Devils waaruit de gothic invloeden totaal verdwenen zijn, de band viel daarna volledig uit elkaar.

© Xmal Deutschland

Van het album Fetisch bracht Xmal Deutschland nog een paar singles uit bij het Duitse Zick Zack Records (het label van Alfred Hilsberd die de term neue Deutsche welle heeft uitgevonden). Die singles zijn nu gebundeld op het album Early Singles (1981-1982). De verzamelaar verschijnt op het Amerikaanse Sacred Bones label dat op dezelfde dag toevallig (?) ook het solo debuutalbum Codes van Anja Huwe uitbrengt.

Op de langspeler staan de eerste 12” met Schwarze Welt, Die Wolke en Grosstadtindianer waarop duidelijk te horen is dat Xmal Deutschland veel luisterde naar bands uit die tijd zoals Die Krupps, Malaria! en Grauzone. De neue Deutsche welle sound met de sobere 80’s synths, waarin ze krautrock en toch al wat donkere gothic invloeden verwerkten. Die sound is ook te horen op het het hoekig punky Kaelbermarsch dat afkomstig is van de Zick Zack verzamelaar Lieber Zuviel Als Zuwenig.

Incubus Succubus II stond op het album Fetisch maar verscheen oorspronkelijk in 1982 op een 12” die iets ruwer klonk. Je hoort wel dat de neue Deutsche welle invloeden totaal verdwenen zijn en dat de gitaren de overhand nemen. Op de b-kant stond Zu Jung Zu Alt (dat op dit album Jung Alt heet) dat volledig in de lijn ligt van het eerste album. In Blut Liebe (origineel Blut Ist Liebe) wordt een gedreven ska vibe gecombineerd met hun gothic sound.

Afsluiten doen ze met de live track Allein, die werd opgenomen tijdens het Nosferatu Festival in 1982 in Denemarken en lijkt verdacht veel op Boomerang dat later op Fetisch is verschenen.

Voor de Xmal Deutschland fan is deze verzamelaar een mooie aanvulling. De twee 12’s zijn ook opnieuw op gelimiteerd vinyl uitgebracht en waren onmiddellijk uitverkocht.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More