Home ReviewsAlbum Reviews TRAGIC EYES – The Great and Powerful Intergalactic Mushroom Man

TRAGIC EYES – The Great and Powerful Intergalactic Mushroom Man

by Nel Mertens

De titel alleen klinkt al lekker psychedelisch. En dat is ook de toer die Wendel Berckmans op gaat op het derde album van zijn dreampopproject Tragic Eyes. The Great and Powerful Intergalactic Mushroom Man is nl. een conceptalbum, dat pretendeert uit 1974 te komen.

We krijgen een kunstwerk van een plaat, waar psychedelische progrock, intieme ballads, robuuste rockanthems en absurde intermezzo’s op speelse wijze met elkaar verweven zijn. Alles gehuld in een warme omhelzing van vintage geluid uit de jaren 70 en het geruststellende geknetter van vinyl.

The Mushroom Man lijkt een hoofdpersonage, dat ons doorheen het album meeneemt in een tijdsreis. Als een overjaarse puber worden we terug gekatapulteerd naar de seventies, de jaren waarin The Beatles en Pink Floyd ons tot tranen brachten en ouders bezorgd (niet over de tranen, wel over de muziekkeuze) over onze schouder meekeken. Just imagine…
En die imaginatie wordt ten volle aangesproken in elk nummer.

Tederwarme zang leidt het album in met de voorstelling van The Mushroom Man in The Great and Powerful Intergalactic Mushroom Man Pt.I. De toetsen, de gitaren,… élk instrument ademt de seventiessfeer uit in wijds dromerige klanken.
Meteen daarop volgt het instrumentale The Great and Powerful Intergalactic Mushroom Man Pt.II, dat de psychedelische gitaarsolo’s van die gouden jaren eert.

Erg speels wordt A Teenage Dream gebracht, zoveel mooier dan eender welke volwassen droom, vol liefde en ander gevlinder.
Grote paddenstoelen poppen met elk elektronisch bliepje in The Giant Toadstool Invasion uit de grond. Veel meer heeft die invasie in een veertigtal seconden ook niet nodig. Intermezzo’s als deze benadrukken de speelsheid, de teruggevonden malligheid, die naast de melancholische tederheid op dit album ook mooi aanwezig is.
In Nuclear Blues krijgen we een heerlijk traag groovy bluesritme in een rustig relaxte track, die elk vezeltje in je lijf laat ontspannen.

Speels, maar tegelijk ook met een lading drama, horen we het clavecimbel een belangrijke rol opnemen in The Fate Of The Ginger Bread Boy. De soundtrack voor dat sprookje, die animatiefilm, die je nooit eerder zag!
Als de champs van andere planeten beginnen te komen, staat er ons iets te wachten!?! Shiitake From Outer Space klinkt aanvankelijk als een vertraagd kermisdeuntje, dat uitgewerkt werd tot een psychedelisch rijke pracht vol van prachtige gitaarlijnen en glitters op de achtergrond. Droombeelden komen tot l even in onze verbeelding.

The Point Of No Return kreeg een paradijselijke toets mee in het meerlagig gezang. Een sonische plek waar je niet van wil terugkeren…
Een vleug van weemoed horen we in mooi pianospel in The Winding Road To Melancholia. Een prachtig doch sober, instrumentaal nummer vol emoties.
Op eender welke plek in de stad, wordt je met het eerder sombere A Lonely Park Bench In Town gelukkig. Een klein eenzaam gelukje. Ook dat is mooi.

Wolf On The Roam laat een lekker rock-‘n-roll-nummer horen, met ruig gitaarwerk en de stem van Wendel die plots een vuiler kantje mee kreeg!
Laagjes van instrumenten, laagjes van zang, … wij laten ons inpakken door The Great and Powerful Intergalactic Mushroom Man Pt.III, maar dat gevoel houden we over aan het hele album, dat elke vorm van verbeelding opnieuw tot leven wekt.
Wat een album is dit. Nog maar zelden verdronken we zo diep… Een groots muzikant, die zijn klassiekers kent en die inspiratie wist om te zetten in een uniek eigen geluid.

Wel, wij kwamen ondertussen net opnieuw boven water om deze data in onze agenda te noteren, want het wordt hoog tijd om Tragic Eyes live aan het werk te zien. Dat kan op:
20/4      Flugzeug, Leuven
27/4      106 jaar WP, Heverlee
24/5      Floral Feesten, Wezemaal

Op zaterdag 6/4 stelt Wendel het album ook voor op Radio Benelux, waar hij enkele nummers live brengt in een akoestische versie. Tune in op 105.7 FM of luister via de livestream.

The Great And Powerful Intergalactic Mushroom Man is digitaal verschenen.

Facebook Website Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More