Home ReviewsAlbum Reviews TIM BURGESS – Typical Music (Bella Union/PIAS)

TIM BURGESS – Typical Music (Bella Union/PIAS)

by Bart Verlent

Tim Burgess is al 34 jaar frontman van The Charlatans maar brengt sinds 2003 ook af en toe een solo-album uit. Twee jaar geleden bracht hij zijn vijfde solo-plaat I Love The New Sky uit en in datzelfde jaar was Burgess zo geïnspireerd dat hij ook nog de ep Ascent Of The Ascended op de markt bracht. Blijkbaar had de 55-jarige singer-songwriter nog meer inspiratie want nu komt hij met een dubbelalbum.

© Tim Burgess

Tim zag er eerst wat tegenop om een dubbelaar af te leveren, omdat er al zoveel dubbelalbums bestaan waar maar voor de helft goede nummers op staan. Maar hij kon waarschijnlijk niet kiezen.

Elke song werd volledig uitgewerkt in de studio met zijn muzikanten, en hij was heel tevreden over alle nummers. Burgess nam het album in slechts 30 dagen op (er staan 22 nummers op!) samen met Timoty Lewis (Julian Cope, Spiritualized en Coil) en Daniel O’Sullivan (Grumbling Fur, Sunn O))), Guapo). Dave Fridman (Mogwai, Interpol, The Flaming Lips…) stond in voor de mix.

Door covid kon Tim maar in beperkte mate met anderen samenwerken. Maar dat is er niet aan te horen, hij heeft zijn tijd in de studio goed gebruikt en pakt uit met 22 ijzersterke nummers met brede arrangementen en veel variatie. Van pure aanstekelijke popsongs tot iets bombastischere nummers. In alle nummers wordt geflirt met een flinke dosis psychedelica.

Burgess wou op deze plaat uitpakken met sci-fi punksongs en sci-fi surfsongs beïnvloed door Echo & The Bunnymen, Siouxsie & The Banshees en Daft Punk. Die invloeden zijn echter niet terug te vinden op het album. Ook staat er geen typische muziek dat op de plaat, nee, het zijn allemaal heel unieke composities waar de kwaliteit van afspat.

Typical Music is een heel straffe plaat waarvan we hopen dat Burgess ze ook live komt voorstellen in ons land.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More