Home ReviewsAlbum Reviews THE WILD CENTURY – Organic (Tonzonen Records/Soulfood) 

THE WILD CENTURY – Organic (Tonzonen Records/Soulfood) 

by Bart Verlent

Het Belgisch-Nederlands gezelschap The Wild Century staat sinds 2018 garant voor stevige psychedelische retrorock met af en toe een vleugje punk en blues. Op hun debuut Raga Blue experimenteerde het vijftal vooral met psychedelica terwijl ze op opvolger Raw een ietwat steviger geluid op de mensheid loslieten. Vorig jaar bracht de band de ep 5 uit die veel grooviër klonk dan hun vorige werk. Dus waren we zeer benieuwd naar Organic het eerste album dat ze op het Duitse Tonzonen Records hebben uitgebracht.

© The Wild Century

Zanger en gitarist Stan Aarts vraagt in opener Lowdown Dog of de band loopt waarna we een meer dan zes minuten durende trip krijgen die rustig opbouwt. Met gedreven drums, een zalige gitaarmuur, een lekker in het oor liggende Hammond en Aarts die vrij cool zijn tekst afdreunt. In het groovy Oh Yeah horen we wat van de vibe van Hush van Deep Purple en The Only One I Know van The Charlatans. Op het album klinkt het als een bom maar live doet dit de boel zeker volledig ontploffen.  

Na deze knaller neemt The Wild Century was gas terug en krijgen we het ingetogen Carry On waarin deze kerels tonen dat ze bij de rustige songs ook een mooi klankenpalet kunnen opbouwen. Met Beautiful Queen krijgen we terug een negen minuten durende psychedelische trip. Door het gebruik van een knappe sitar klanken, de Hammond en de zang van Aarts worden we terug gekatapulteerd naar de hoogdagen van The Doors en The 13th Floor Elevators. Indrukwekkend!

Grey Blue Eyes is ook zo’n zweverig pareltje waar The Wild Century op het einde naar een stevige climax toewerkt. Het vijftal sluit het album af met het rustige Mother’s Grace waar de stevige gitaarsolo’s in de outro het nummer wat meer body geven. Toch is het eerder een cooling down nummer. Dat hebben we ook wel nodig na al die intense songs.  

Wat The Wild Century op Organic neerzet is best indrukwekkend. Wat een intens gedreven geluid! Wat een knappe songs! Dit is echt zo’n plaat die je op vinyl moet kopen zodat dat warme geluid nog beter tot zijn recht komt (het album is te verkrijgen op blauw-wit marbled vinyl, slechts op 500 exemplaren). 

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More