Home ReviewsAlbum Reviews THE MARS MODEL – Primal Urge

THE MARS MODEL – Primal Urge

by Nel Mertens

Begin 2019 ontstond een nieuw, niet wetenschappelijk, maar donker sonisch model: The Mars Model. Vijf vrienden bij wie punk, postpunk, wave, metal en gothrock nauw aan het hart liggen en als ze al hun muziekervaring bij mekaar rekenen komen ze aan meer dan 100 jaar.
Na hun ep Francobelga en ondertussen een knap aantal live-optredens, stelden ze onlangs hun 6 nummers tellende langspeler Ultra Mega voor en daar voegen ze nu ook hun nieuwste album Primal Urge aan toe.

Wat mag je verwachten? Hun eigen luide, strakke darkwave- en newwavesound in zes tracks.

In een rebelse punksfeer, laten ze Baby Paria klinken met zware gitaarriffs, beukend doffe drums en een energetische dynamiek!

Met Ultra Mega krijgen we een sterk staaltje gothrock te horen, dat diepduistere vocalen laat horen in de strofes, maar evengoed krachtig energiek klinkt in het refrein, wat het een onweerstaanbaar dansnummer maakt.
We houden van uptempo tracks en toch is het tragere Man Of The Year onze favoriet op deze plaat. Het ritme klopt onze hartslag naar intensere sferen. De zang is meeslepend en het gitaarwerk melodisch mooi. Een nummer waarbij de intensiteit toeneemt en waarin de luisteraar verzwolgen wordt naarmate het vordert.

In Showdown wordt uitgepakt met uitdagende en opzwepende klanken, zowel op instrumentaal als op vocaal vlak.
Met wat Oosterse tintjes in het gitaarspel en de rollend aansturende drums, kreeg Atrocity Galore een behoorlijk dreigende sfeer mee. Een vampire-intermezzo zweept het nummer nog wat meer op!
“Yes Sir, Yes Sir, i’m gonna be a Fascist Destroyer Machine.” Dat horen we graag in F.D.M. De punkattitude klinkt mooi door met knap uiteenlopende gitaarlijnen, fonkelende synths en zang gebracht als een pamflet tegen fascisme.

Wat een evolutie maakte dit vijftal in die vier korte jaren dat ze nog maar samen spelen! Fred Duf (bas), Dominiek De Candt (gitaar), Hans Verbeke (zang), Tim Jult (drums) en Olivier Moulin (synths) zetten met Primal Urge een donkerhard verleidend album neer. Wij zijn in elk geval helemaal verleid om onszelf in duistere spiegels te reflecteren, onze boots nog wat strakker aan te spannen om hún dansvloer op te gaan en iedereen mee te nemen in een wilde darkwave-ervaring die we dringend nog eens live moeten gaan meemaken!

Primal Urge is digitaal, op cd en op lp verschenen bij FX7 Records. En over die lp’s willen we nog even toevoegen dat hun vinyluitgaven altijd ware kunstwerken zijn! Ook nu weer een prachtig turquoise exemplaar met knap artwork.

Facebook Website Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More