Home ReviewsAlbum Reviews THE JUGGERNAUTS – Fear

THE JUGGERNAUTS – Fear

by Nel Mertens

De Juggernauts are coming… ze lieten het al weten vorige album en daar bouwen ze met hun ep Fear, die eind vorig jaar verscheen, aan voort.
Een passende titel bij de band, want ‘a juggernaut’ betekent ‘een moloch’, waaraan drie betekenissen toegekend worden:

– Een letterlijke of metaforische kracht die wordt beschouwd als genadeloos destructief en niet te stoppen, een niet te stoppen tegenstander, een onverslaanbare tegenstander

– Een grote, overweldigende, destructieve kracht of object, een die vernietigt of volledige zelfopoffering vereist

– Een ruwe afgod van Krishna. Toegewijden kropen onder de wielen van zijn gigantische strijdwagen

Een angstaanjagende komst dus van de gehelmden – frontman Peter Mastbooms, drummer Kevin Strauwen en toetsenman Terence Gryson – en dat laten ze horen met de nummers op Fear.

Gehuil van… wellicht Juggernauts en enkele rake klokslagen in de intro, leiden de strakke beats van Fear in. De toetsen zijn sterk aanwezig en dragen doortastende angstaanjagende vocalen van Mastbooms. De woorden zijn in hun hardheid gevuld met beestachtige brutaliteit, terwijl de elektronica steeds meer tintelend, prikkelend en verontrustender aangroeit in deze dansbaar donkere track, die in een apocalyptisch klinkende, grootse uitbraak uitmondt. Bij de titeltrack krijgen we ook nog een lichtere C19 EBM Remix, met zuivere vocalen en een TZ Club Remix, die met norsere beats ook straf klinkt.

Hoewel het ook een zwaar thema behelst en behoorlijk donker is, heeft End of time ook iets enorm catchy en funky in zijn beats en synths. De melodieuze herhalingen zorgen ervoor dat je met dit nummer zo in een dance-trance belandt.

Als de hersenen krimpen, geen overwinningen meer. Shrinking Brains uit met de spoken word-sample in de intro, zijn bezorgdheid, waarna een dynamisch speels stukje toetsenwerk wordt neergezet. Bubbelend bliepend. De woorden worden kortaf, hard geponeerd in deze track, die net als alles wat The Juggernauts maken, belangrijke boodschappen meegeeft die aanzetten tot reflectie.

De speelse bubbelende synths openen ook Snitch Bitch. “The Shame is on you”, klinkt het onvermijdelijk verwijtend streng.

Met heel wat industrialelementen in hun geluid, bevestigen The Juggernauts hun plek in de Belgische EBM-scene nog maar eens, terwijl hun kenmerkende elektronische details, bubbelend sterke synthlijnen en strak drumwerk, het werk van deze band hun eigen, typerende identiteit aanmeet.

Fear is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Facebook Bandcamp / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More