Home ReviewsAlbum Reviews THE HAUNTED YOUTH – Dawn Of The Freak (Mayway Records)

THE HAUNTED YOUTH – Dawn Of The Freak (Mayway Records)

by Bart Verlent

Het ging allemaal heel snel voor The Haunted Youth (THY). In 2021 waren Joachim Liebens en co één van de winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel met hun debuutsingle Teen Rebel. I Feel Like Shit And I Wanna Die, Coming Home, Gone en Shadows maakten de band heel snel groot in eigen land. Niet lang daarna omarmde ook ‘het buitenland’ THY en kwam de band in het vizier van de grote namen uit de muziekpers zoals Consequence en NME en de toonaangevende radiostations KEXP en KCRW. Met als resultaat dat THY op verschillende Europese festivals te zien was en natuurlijk ook op Rock Werchter en Pukkelpop.

© The Haunted Youth

Voor Liebens lag er wel wat druk op de schouders voor de debuutplaat, hij stak er dan ook zijn hart en ziel in. Hij schreef niet alleen alle songs maar nam ook de productie voor zijn rekening. Hij is de ontwerper van de typische dreampopsound van THY.

Met dromerige gitaarklanken, warme, melancholische synthklanken en Joachims zachte stem ontwikkelde de band een eigen geluid dat onmiddellijk herkenbaar is, een grote troef in tijden van muzikale overvloed. Ah ja, en misschien ook niet onbelangrijk om te vermelden dat Liebens een straffe songschrijver is.

Voor Liebens is muziek maken een manier om de demonen uit zijn verleden in de ogen te kijken en van zich af te schijven. Een soort van therapie eigenlijk. Hij wil universele en toegankelijke nummers maken die ook bij de luisteraar hetzelfde effect teweegbrengen. Tekstueel komen de nummers op het album soms vrij stevig binnen, muzikaal stralen ze echter verlossing en verbinding uit, met als boodschap dat het oké is om je soms slecht te voelen.

De nummers op Dawn Of The Freak geven je energie en stralen positiviteit uit. Een vibe vergelijkbaar met wat Beach House doet en maakt; ook hun nummers hebben een bepaalde donkerheid die ze koppelen aan een positief gevoel.

Het album voelt aan als een dromerige trip daarheen de bijzondere wereld van Liebens. Soms voelt de combinatie van warme muzikale liefelijkheid met zware, donkere teksten wat onbehaaglijk aan maar dat is zijn manier om alles een plaats te geven. Het resultaat klinkt prachtig.

Het releaseconcert op 15 november in de Brusselse Ancienne Belgique is al een tijdje uitverkocht, er zijn (op het moment van schrijven) wel nog tickets te verkrijgen voor het concert in de Vooruit in Gent op 18 april.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More